Zaloguj się:

lub  
 
 

Tajskie żółte curry z papryką i indykiem

 

opublikowano: 06/08/2016

Masz ochotę na pikantne egzotyczne danie w zaciszu własnego domu? Nic prostszego! W markecie kupisz mieszankę przypraw dzięki której wyczarujesz super danie doslownie w kilkanaście minut!

zolte curry tajskie

Składniki:

  • 4 duże papryki (różnokolorowe)
  • 1 duża cebula
  • kawałek indyka (udziec)
  • puszka 400mil mleka kokosowego 
  • pasta tajska żółte curry (do nabycia na dziale kuchnie świata w wielu supermarketach)
  • świeże liście kolendry lub pasta z kolendry  (opcjonalnie)
  • sól
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:

Na rozgrzany w woku (lub na dużej patelni) olej wrzuć pokrojoną cebulę i paprykę (kawałki powinny być raczej duże). Chwilę podsmażaj. Dodaj mleko kokosowe. Dodaj pastę (połowę opakowania lub więcej - sprawdź czy danie nie jest zbyt pikantne, bo pasta tajska jest ostra!) Pokrój mięso w niewielkie kawałki i dorzuć do sosu. Duś około 15 minu mieszając od czasu do czasu. Dodaj łyżeczke pasty z kolendry lub trochę listków kolendry do smaku. Gotowe! Podawaj z ryżem np. pełnoziarnistym basmati. 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy