Zaloguj się:

lub  
 
 

Piersi z indyka w sosie paprykowym

 

opublikowano: 05/02/2014

Potrzebujesz białka po wyczerpującym treningu? Zdecydowanie najlepszym wyborem będzie chude mieso drobiowe. Wcale nie musi być nudne! Wszystko bowiem zależy od dodatków i przypraw. Tym razem w roli głównej papryka. Do tego kasza gryczana lub jęczmienna i gotowe. Pychota!

 piersi z indyka w sosie paprykowym

Składniki:

  • 1 pierś z indyka
  • 2 papryki (czerwona i żółta)
  • 1 duża cebula
  • 1 mała cukinia
  • 2 zabki czosnku
  • 4 łyżki śmietany 18% (do zupy)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • olej rzepakowy (lub z pestek winogron)
  • czubryca czerwona (1 łyżeczka)
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

Cebulę pokrój drobno i zeszklij na oleju. Dodaj zrobno pokrojoną paprykę i cukinię (w skórce). Posól 1 łyżeczką soli. Podduś wszystko do zupełnej miękkości dolewając trochę wody. Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego, pieprz i łyżeczkę czubrycy czerwonej (nie jest to konieczne, ale daje potrawie wyjątkowego aromatu:)).

Mięso opłucz, pokrój na kilka płaskich kawałków, posól i popieprz. Na drugiej patelni rozgrzej małą ilość oleju i wrzuć kawałki mięsa. Obsmażaj krótką chwilę aż zrobią się lekko rumiane. Przełóż warzywa do mięsa. Duś przez chwilę. Dodaj 4 łyżki śmietany i świeżo wyciśnięte 2 ząbki czosnku.

Gotowe!Danie to idealnie pasuje do kaszy gryczanej, jęczmiennej, orkiszowej lub do brazowego ryżu.

 

 

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy