opublikowano: 05/02/2014
Potrzebujesz białka po wyczerpującym treningu? Zdecydowanie najlepszym wyborem będzie chude mieso drobiowe. Wcale nie musi być nudne! Wszystko bowiem zależy od dodatków i przypraw. Tym razem w roli głównej papryka. Do tego kasza gryczana lub jęczmienna i gotowe. Pychota!
Składniki:
- 1 pierś z indyka
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 1 duża cebula
- 1 mała cukinia
- 2 zabki czosnku
- 4 łyżki śmietany 18% (do zupy)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- olej rzepakowy (lub z pestek winogron)
- czubryca czerwona (1 łyżeczka)
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Cebulę pokrój drobno i zeszklij na oleju. Dodaj zrobno pokrojoną paprykę i cukinię (w skórce). Posól 1 łyżeczką soli. Podduś wszystko do zupełnej miękkości dolewając trochę wody. Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego, pieprz i łyżeczkę czubrycy czerwonej (nie jest to konieczne, ale daje potrawie wyjątkowego aromatu:)).
Mięso opłucz, pokrój na kilka płaskich kawałków, posól i popieprz. Na drugiej patelni rozgrzej małą ilość oleju i wrzuć kawałki mięsa. Obsmażaj krótką chwilę aż zrobią się lekko rumiane. Przełóż warzywa do mięsa. Duś przez chwilę. Dodaj 4 łyżki śmietany i świeżo wyciśnięte 2 ząbki czosnku.
Gotowe!Danie to idealnie pasuje do kaszy gryczanej, jęczmiennej, orkiszowej lub do brazowego ryżu.
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco !
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie dodał komentarza
Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy