Zaloguj się:

lub  
 
 

Tarta z mięsem i cukinią

 

opublikowano: 27/04/2016

Jeśli masz ochotę przygotować coś niebanalnego i pożywnego, co zachwyci nawet najwybredniejszych, to idealnym pomysłem będzie tarta. Przygotowanie wcale nie wymaga bardzo dużo czasu, szczególnie, że pracę można rozłożyć na raty i podszykować co nieco dzień wcześniej. 

 tartazmiesem

Składniki:

ciasto

  • 200g mąki
  • 2 jajka
  • pół paczki masła
  • szczypta soli

 farsz

  • 1 duża cebula
  • 1 większy por
  • pół kilo mięsa mielonego (najlepiej chudego z indyka eko)
  • 1 cukinia
  • 2 jajka
  • garść startego żółtego sera
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • czubryca zielona (łyżka)
  • estragon
  • pieprz
  • sól

 Wykonanie:

Ciasto: Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto w jednolitą masę. Wstaw na pół godziny do lodówki. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż nim równomierie tartownicę. Podziuraw ciasto widelcem. Wstaw na 15 minut do rozgrzanego piekarnika. Następnie wyjmij i pozostaw do ostygięcia. Ciasto można upiec dzień wcześniej. 

 

Farsz: Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i pora. Podsmażaj aż  się zeszkli. Cukinię pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Podduś dodawając niewielką ilość wody według potrzeby. Dodaj mięso mielone i wszystko wymieszaj. Dodaj przyprawy (sól, pieprz, estragon i czubrycę). Możesz dodać też inne przyprawy według uznania np. oregano. Podsmażaj aż mięso będzie gotowe. Odstaw do przestudzenia (ten etap również można przygotować dzieńwcześniej)

 

Do przygotowanego wcześniej farszu wbij 2 jajka i dobrze wymieszaj. Przełóż masę na spód tarty i wstaw do rozgrzanego piekarnika (180 stopni). Piecz około 10 minut. Wyjmij na chwilę i posyp startym serem  żółtym, posyp pieprzem. Zapiecz ok 5 minut. Gotowe. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy