autor: Anna Zatwarnicka, opublikowano: 25/10/2021
Jesień jest idealnym momentem na to aby spróbować dań z dyni. To warzywo jest bogatym źródłem białka, błonnika, magnezu, potasu, cynku i wapnia oraz witamin E, C i A. Ponadto zawiera dużą ilość kwasu foliowego i niacyny. Dostarcza organizmowi niewielu kalorii, wzmacnia układ odpornościowy, wspiera leczenie nadciśnienia i chorób serca, korzystnie działa na wzrok i wygląd naszej skóry. Dynia jest warzywem idealnie nadającym się do zup-kremów, nie każdy jednak lubi jej smak. Aby „przemycić” dynię i jej dobre właściwości do naszego jadłospisu warto połączyć ją z innymi składnikami. Na ratunek przychodzi na przykład poniższy przepis.
Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 kg batatów
- 3 duże marchewki
- 2 duże cebule
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 puszka mleka kokosowego
- nasiona słoneczka i pestki z dyni do dekoracji zupy (lub groszek ptysiowy)
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, cukier, cynamon
Przygotowanie:
Cebule obieramy i kroimy w pióra, wrzucamy do dużego garnka. Do cebuli dodajemy 4 łyżki oleju rzepakowego i smażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie obieramy marchewki, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do zeszklonej cebuli, mieszamy, aby nic się nie przypaliło. Po 15-20 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę bataty, po kolejnych kilku minutach dorzucamy obraną i pokrojoną w kostkę dynię. Podsmażamy chwilkę. Podgrzewamy wodę w czajniku, a gdy się już zagotuje, dolewamy do smażących się warzyw, ale tylko tyle, żeby lekko przykryła warzywa. Gotujemy wszystko do miękkości i dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy i po chwili wlewamy mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze ok 5 min aby smaki się przegryzły. Nalewamy do miseczek i posypujemy nasionami słonecznika i pestkami dyni (lub groszkiem ptysiowym).
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco !
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie dodał komentarza
Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy