autor: Kamila Jankowska, www.smakowite.com, opublikowano: 21/12/2015
Barszczyk czerwony to obowiązkowa pozycja na wielu wigilijnych i bożonarodzeniowych stołach. Jego przygotowanie nie jest trudne, a smaku domowego barszczu nie ma nawet, co porównywać do barszczu z torebki.
Składniki:
- bulion warzywny
- surowe buraki (ok. 2-3 sztuki na litr bulionu)
- listek laurowy
- 1-2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- sól, pieprz, cukier
- opcjonalnie kilka suszonych grzybków lub goździki
Przygotowanie:
Buraki obrać ze skórki, najlepiej przy pomocy rękawiczek i pokroić na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku również obrać ze skórki i przekroić na pół. Do bulionu wsadzić buraki i czosnek, dodać trochę soku z cytryny i doprawić. Jeśli chcemy możemy też dodać kilka grzybków, namoczonych wcześniej w wodzie i ugotowanych do miękkości (dodajemy je razem z wywarem pozostałym z gotowania) lub kilka goździków.
Gotować barszczyk na wolnym ogniu przez co najmniej 2 godziny. Bardzo ważne jest, aby nie dopuścić do wrzenia, wówczas zupa zachowa ładny kolor. Pod koniec gotowania spróbować barszczyk i w razie potrzeby dodać więcej przypraw.
Podawać sam, z uszkami lub grzankami. Dobrze smakuje też na zimno.
Źródło: http://smakowite.com/
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco !
Dodaj komentarz
Komentarze (1)
Napisany przez allenew, 13/07/2020 8:15pm (4 lata temu)
How To Get Zoloft Without Prescription Sourotot https://acialisd.com/# - Cialis mumchurl Priligy Como Funciona Fresty <a href=https://acialisd.com/#>Cialis</a> meephorb Buy Plavix Generic
Nikt jeszcze nie dodał komentarza
Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy