Zaloguj się:

lub  
 
 

Barszczyk czerwony

 

autor: Kamila Jankowska, www.smakowite.com, opublikowano: 21/12/2015

Barszczyk czerwony to obowiązkowa pozycja na wielu wigilijnych i bożonarodzeniowych stołach. Jego przygotowanie nie jest trudne, a smaku domowego barszczu nie ma nawet, co porównywać do barszczu z torebki.

barszczyk czerwony

Składniki:

  • bulion warzywny
  • surowe buraki (ok. 2-3 sztuki na litr bulionu)
  • listek laurowy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, cukier
  • opcjonalnie kilka suszonych grzybków lub goździki

Przygotowanie:

Buraki obrać ze skórki, najlepiej przy pomocy rękawiczek i pokroić na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku również obrać ze skórki i przekroić na pół. Do bulionu wsadzić buraki i czosnek, dodać trochę soku z cytryny i doprawić. Jeśli chcemy możemy też dodać kilka grzybków, namoczonych wcześniej w wodzie i ugotowanych do miękkości (dodajemy je razem z wywarem pozostałym z gotowania) lub kilka goździków.

Gotować barszczyk na wolnym ogniu przez co najmniej 2 godziny. Bardzo ważne jest, aby nie dopuścić do wrzenia, wówczas zupa zachowa ładny kolor. Pod koniec gotowania spróbować barszczyk i w razie potrzeby dodać więcej przypraw.

Podawać sam, z uszkami lub grzankami. Dobrze smakuje też na zimno.

 

Źródło: http://smakowite.com/

Dodaj komentarz

Komentarze (1)

  • Napisany przez allenew, 13/07/2020 8:15pm (4 lata temu)

    How To Get Zoloft Without Prescription Sourotot https://acialisd.com/# - Cialis mumchurl Priligy Como Funciona Fresty <a href=https://acialisd.com/#>Cialis</a> meephorb Buy Plavix Generic

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy