Zaloguj się:

lub  
 
 

Zupa warzywna z kaszą bulgur

 

autor: Katarzyna Żbikowska-Jusis, opublikowano: 10/06/2013

Często spotykam się z pytaniem jak można ugotować dobrą zupę na wywarze warzywnym, bez mięsa. Można i jestem zdania, że wiele zup smakuje dużo lepiej właśnie w wersji wege. Na przykład moja wiosenna zupa warzywna, którą w sezonie maj-czerwiec gotuję bardzo często. Dlaczego? Bo jest niskokaloryczna, bogata w różnorodne warzywa i naprawdę pyszna. Ta zupa to przysmak całej mojej rodziny. Idealna dla dziecka, które uczy się rozróżniać jej składniki, a dla biegaczki to świetna ciepła przekąska po długim treningu. Uzupełnia minerały i nawadnia. A przy okazji zaspokoi pierwszy głód.

zupa warzywna2

Składniki:

  • pół kostki warzywnej bio (bez glutaminianu sodu)
  • włoszczyzna do ugotowania wywaru (kawałek selera, pietruszki)
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1 mała kalarepa (lub pół dużej)
  • 2 małe młode ziemniaki
  •  1 mała cukinia
  • garść zielonego groszku (z mrożonki)
  • garść kaszy bulgur (kasza pszeniczna) – z ta smakuje najlepiej, ale może być inna kasza np. jęczmienna
  • koperek
  • 1-2 łyżki oleju
  • pieprz i sól do smaku

Wykonanie:

Do dużego garnka nalej wody (około 1,5 litra). Włóż włoszczyznę i pół kostki warzywnej. Gotuj około 10 minut aż do uzyskania wywaru warzywnego. Na końcu wyjmij włoszczyznę i wyrzuć.

W międzyczasie pokrój cebulę w drobna kostkę. Marchewkę zetrzyj na grubej tarce.

Podgrzej na patelni łyżkę lub 2 oleju i podsmaż cebulę tak, aby zrobiła się miękka, ale nie zmieniała koloru na złoty. Dołóż na patelnię startą marchew i smaż jeszcze chwilę mieszając. Przełóż zawartość patelni do wywaru warzywnego.

Kalarepę, ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do gotującego się wywaru. Dosyp garść zielonego groszku i garść kaszy bulgur (to kasza z pełnej pszenicy w łagodnym lekko kremowym smaku do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością lub np. żywnością indyjską).

Cukinię również pokrój w kostkę (w skórce) i dołóż do garnka chwilę po pozostałych składnikach (cukinia szybciej zrobi się miękka dlatego dodajemy ją później).

Koperek pokrój i wsyp do garnka, dopraw trochę pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym kolorowym – jest bardziej aromatyczny) i dosól do smaku. Jeśli zupa zrobiła się bardzo gęsta dolej trochę wody.

Gotuj wszystko aż wszystkie składniki będą miękkie. Podawaj z odrobiną śmietany. Na koniec możesz posypać zupę świeżym koperkiem.

Smacznego! 

 

Dodaj komentarz

Komentarze (1)

  • Napisany przez StevEmbole, 25/09/2019 11:49pm (3 miesiące temu)

    Online Pharmacies <a href=http://via100mg.com>buy viagra online</a> Viagra Als Droge Viagra 50mg Prix Amoxicillin Used To Treat Hidradenitis Suppurativa

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy