opublikowano: 02/08/2018
W upalne dni poszukujemy dań, które nas ochłodzą, orzeźwią i nie będą wymagały długotrwałej obróbki cieplnej wymagającej stania w rozgrzanej kuchni. Ta zupa zaskoczy niejednego świeżym, oryginalnym smakiem.
Składniki:
zupa
- 4 zielone ogórki gruntowe (wielkość średnia lub lub 2 szkarniowe) - obrane i posiekane w drobną kostkę
- 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki posiekanej świeżej mięty
- 2 małe szalotki (ze szczypiorkiem) - drobno posiekane
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
dip
- 6 dużych ugotowanych krewetek - obranych i posiekanych drobno
- 1 surowy dojrzały pomidor - obrany ze skórki i posiekany drobno
- 1 łyżka posiekanej mięty (lub natki pietruszki)
Wykonanie:
Wszystkie składniki przygotowanać wg opisu powyżej - obrać, umyć, posiekać etc.
Wszystkie składniki na zupę wrzućić do garnka i zblendować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.
Przed podaniem potrawy wymieszać wzystkie składniki dipu w miseczce - posiekane krewetki, pomidora i miętę lub pietruszkę. Zupę wyjąć z lodóki i rozlać do talerzy / miseczek. Udekorować każdą porcję dipem.
Smacznego!
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco !
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie dodał komentarza
Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy