Zaloguj się:

lub  
 
 

Chłodnik ogórkowy z dipem z krewetek

 

opublikowano: 02/08/2018

W upalne dni poszukujemy dań, które nas ochłodzą, orzeźwią i nie będą wymagały długotrwałej obróbki cieplnej wymagającej stania w rozgrzanej kuchni. Ta zupa zaskoczy niejednego świeżym, oryginalnym smakiem. 

 

chlodnik z ogorka

Składniki:

zupa

  • 4 zielone ogórki gruntowe (wielkość średnia lub lub 2 szkarniowe) - obrane i posiekane w drobną kostkę
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki posiekanej świeżej mięty
  • 2 małe szalotki (ze szczypiorkiem) - drobno posiekane
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

dip

  • 6 dużych ugotowanych krewetek - obranych i posiekanych drobno
  • 1 surowy dojrzały pomidor - obrany ze skórki i posiekany drobno
  • 1 łyżka posiekanej mięty (lub natki pietruszki)

Wykonanie:

Wszystkie składniki przygotowanać wg opisu powyżej - obrać, umyć, posiekać etc. 

Wszystkie składniki na zupę wrzućić do garnka i zblendować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. 

Przed podaniem potrawy wymieszać wzystkie składniki dipu w miseczce - posiekane krewetki, pomidora i miętę lub pietruszkę. Zupę wyjąć z lodóki i rozlać do talerzy / miseczek. Udekorować każdą porcję dipem. 

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy