Zaloguj się:

lub  
 
 

Zupa z soczewicy

 

autor: Katarzyna Żbikowska-Jusis, opublikowano: 01/04/2013

zupa z soczewicyZupa z soczewicy to idealna propozycja na cały posiłek. Jest sycąca i zawiera wszystkie potrzebne składniki dlatego drugie danie nie będzie już potrzebne.

Taka zupa to świetny posiłek regeneracyjny po treningu (nie od razu ale już godzinę, półtorej po treningu możesz sobie ją zaserwować:)). Soczewica dostarczy Ci białka, a dodatek ziemniaków i pomidorów uzupełni potas.

 

 

Składniki:

  • pół szklanki soczewicy zielonej
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej (z pestek winogron lub zwykły)
  • puszka pomidorów w kawałkach (lub pół puszki jeśli wolisz wersję mniej pomidorową)
  • sól, pieprz
  • chili

Wykonanie:

Soczewicę wstaw do gotowania (w większej ilości wody). Cebulę obierz i przesmaż na oleju aż się zeszkli. Po przesmarzeniu dodaj cebulę do gotującej się soczewicy. Dodaj sól. Kiedy soczewica będzie jeszcze lekko twardawa dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj przez około 10- 15 min do czasu, kiedy ziemniaki będą miękkie. Dodaj pomidory, przypraw chili i pieprzem. Na sam koniec dodaj wyciśnięte ząbki czosnku. Całość wymieszaj.

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy