Zaloguj się:

lub  
 
 

Tarta owocowa z kaszy jaglanej

 

autor: Katarzyna Żbikowska-Jusis, opublikowano: 13/08/2014

Masz ochotę na coś słodkiego i pożywnego zarazem? Najlepiej jeszcze, żeby było bogate w składniki odżywcze i niezbyt kaloryczne, żebyś przypadkiem nie musiała mieć wyrzutów sumienia... W takim razie tarta z kaszy jaglanej to idealny pomysł. Sprawdzi się jako śniadanie lub podwieczorek przed długim wybieganiem.

 tarta z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej
  • garść rodzynek
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 100g mielonych migdałów
  • 3 łyżki mąki
  • 1/4 szklanki oleju
  • 4 dojrzałe nektarynki (moga być też inne owoce jesienne np. jabłka lub śliwki)
  • masło i bułka tarta do wysypania naczynia do pieczenia (najlepiej żeby była to ceramiczna forma do tarty)

Wykonanie:

Kaszę jaglaną przepłucz conajmniej dwa razy (dzięki temu nie powinna być gorzka po ugotowaniu), następnie ugotuj w dukrotnie więszej ilości wody niż ilość kaszy. Woda powinna być lekko posolona. Rodzynki zalej wrzątkiem i odcedź. Przestudź ugotowaną kaszę i wymieszaj z 1 jajkiem i rodzynkami.

Formę do tarty posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wyłuz równomiernie masę z kaszy i wstaw do piekarnika (rozgrzanego do 160 stopni) na około 15 minut.

W garnku lub misce zmiksuj olej, 2 jajka i pół szklanki cukru. Stopniowo dodaj mąkę i zmielone migdały. Wyłóż tą masa lekko ostudzony spód tarty. nektarynki pokrój na cienkie plastry i wyłóz na masę tak, aby przykrywały całą powierzchnię tarty. Posyp pozostałym cukrem pudrem. Piecz około 40 minut. Wyjmij z piekarnika i poczekaj az ostygnie (ciepła tarta ma rzadka konsystencję, jednak ostudzona tężeje i wtedy mozna ją pokroić.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy