autor: Anna Zawarnicka , opublikowano: 28/10/2021
Przekąski, ciasteczka, szybki sposób na zaspokojenie małego głodu, kto ich nie lubi. Każde ciasteczko wywołuje jednak coś na kształt wyrzutów sumienia. Trzymamy dietę, nie podjadamy niezdrowych przekąsek między posiłkami i takie ciasteczko może wywołać nieprzyjemne uczucie złamania diety i postanowień. Na szczęście są sposoby na „wyczarowanie” zdrowej, niskokalorycznej i pysznej przekąski.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka płatków orkiszowych
- 1 szklanka słonecznika
- 0,5 szklanki pestek dyni
- 0,5 szklanki nasion chia
- 3 jaja
- 5 łyżki miodu (lub 3 łyżki miodu i 2 łyżki syropu z agawy)
- 150 g masła
- 1,5 szklanki mąki gryczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski (masło można wcześniej rozpuścić) i mieszamy łyżką lub ręką. Po dokładnym wymieszaniu składników, włączamy piekarnik na 175 st., góra - dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia (całość nie zmieści się na jednej blaszce). Przed każdym nabraniem porcji do zrobienia ciastka poleca się przygotowanie szklanki z wodą, w której przed każdym nabraniem porcji należy zmoczyć palce, masa z ciastek dzięki temu nie będzie przyklejać się do dłoni. Wielkość kuleczek przypomina wielkość orzecha włoskiego, po rozpłaszczeniu średnica ciastka będzie wynosiła około 6 cm. Ponieważ ciasteczka urosną w trakcie pieczenia, rozłóż je na blasze w większych odstępach. Pieczemy w 175 st. około 30 min.
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco !
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie dodał komentarza
Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy