Zaloguj się:

lub  
 
 

Ciasteczka ze słonecznikiem, pestkami dyni i nasionami chia

 

autor: Anna Zawarnicka , opublikowano: 28/10/2021

Przekąski, ciasteczka, szybki sposób na zaspokojenie małego głodu, kto ich nie lubi. Każde ciasteczko wywołuje jednak coś na kształt wyrzutów sumienia. Trzymamy dietę, nie podjadamy niezdrowych przekąsek między posiłkami i takie ciasteczko może wywołać nieprzyjemne uczucie złamania diety i postanowień. Na szczęście są sposoby na „wyczarowanie” zdrowej, niskokalorycznej i pysznej przekąski. 

 ciasteczka ze slonecznikiem

Składniki: 

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka płatków orkiszowych 
  • 1 szklanka słonecznika 
  • 0,5 szklanki pestek dyni 
  • 0,5 szklanki nasion chia 
  • 3 jaja 
  • 5 łyżki miodu (lub 3 łyżki miodu i 2 łyżki syropu z agawy) 
  • 150 g masła 
  • 1,5 szklanki mąki gryczanej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

 

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki wrzucamy do miski (masło można wcześniej rozpuścić) i mieszamy łyżką lub ręką. Po dokładnym wymieszaniu składników, włączamy piekarnik na 175 st., góra - dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia (całość nie zmieści się na jednej blaszce). Przed każdym nabraniem porcji do zrobienia ciastka poleca się przygotowanie szklanki z wodą, w której przed każdym nabraniem porcji należy zmoczyć palce, masa z ciastek dzięki temu nie będzie przyklejać się do dłoni. Wielkość kuleczek przypomina wielkość orzecha włoskiego, po rozpłaszczeniu średnica ciastka będzie wynosiła około 6 cm. Ponieważ ciasteczka urosną w trakcie pieczenia, rozłóż je na blasze w większych odstępach. Pieczemy w 175 st. około 30 min.

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy