Zaloguj się:

lub  
 
 

Tajski ryż z drobiem i warzywami

 

autor: Katarzyna Żbikowska-Jusis, opublikowano: 02/08/2013

Jeśli znudziły Ci się "pospolite" smaki i chciałabyś wnieść do swojej kuchni trochę zmian spróbuj ugotować coś orientalnego. Tajski czarny ryż wyróżnia się nie tylko wyglądem, ale również wyjątkowym smakiem, lekko kleistą konsystencją oraz... walorami zdrowotnymi - dzieki swojej ciemnej barwie zawiera dużo antyoksydantów. Do ryżu idealnie pasuje potrawka z drobiu i warzyw, oczywiście przyprawiona na sposób orientalny. Danie to ma kremowy, a jednocześnie zdecydowany lekko pikantny smak. Pozytywnie zaskoczy najbardziej wybrednych.

tajski ryz2

Składniki (dla 3, 4 osób):

  • 200g mięsa drobiowego (np. piersi z indyka)
  • garść fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1/4 papryki żółtej
  • pół dużej marchewki
  • pół dużej cebuli
  • 4 łyżki tajskiej pasty tomyum*
  • puszka mleczka kokosowego (165ml)
  • łyżka oleju
  • łyżeczka mąki (sojowej**, kukurydzianej lub innej)
  • 2/3 szklanki czarnego ryżu tajskiego** (jako dodatek/ może być też inny ryż)

 

*do kupienia np. w hipermarketach na stoisku "kuchnie świata"

** do kupienia np. w sklepach ze zdrową żywnością

 

Wykonanie:

Wstaw ryż do gotowania (2 razy tyle wody co ryżu; posól bardzo delikatnie - czarny ryż nie wymaga tyle soli co "zwykły" biały; mieszaj od czasu do czasu i dolewaj wody żeby nie przywarło). Ryż gotuje się ponad pół godziny. Ma być lekko twardawy.

Ugotuj fasolkę szparagową (tak aby była lekko chrupiąca). W międzyczasie obierz cebulę i pokrój w średniej wielkości paseczki. Obierz marchew i pokrój w bardzo cienkie plasterki. Paprykę pokrój w większe kawałki. Na patelni teflonowej rozgrzej olej i wsyp cebulę, paprykę i marchew. Podsmaż przez chwilę (ma być twardawe). Przełóż zawartość patelni do miski.

Na pustą patelnię nałóż 4 łyżki stołowe pasty tomyum. Wlej 2/3 puszki mleczka kokosowego. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. W międzyczasie pokrój mięso w małe kawałki. Wrzuć mięso na patelnię i wymieszaj z sosem. W razie potrzeby podlej trochę wodą. Dodaj warzywa z miski oraz fasolkę. Wlej resztę melczka kokosowego i dobrze wymieszaj. Duś pod przykryciem kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dolej troche wody aby zwiększyć ilość sosu i posyp łyżeczką mąki aby go delikatnie zagęścić. Wymieszaj całość.

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy