Zaloguj się:

lub  
 
 

Spaghetti z sosem pomidorowym (wege)

 

autor: Janusz Jusis, opublikowano: 01/04/2013

Najbardziej klasyczna wersja sosu do spaghetti to oczywiście "napoli". Proponowany sos jest jednym z najlżejszych w kuchni włoskiej. Zawiera dużo likopenu i potasu. Świetnie sprawdzi się jako obiad przed wieczornym wybieganiem lub... kolacja przed maratonem:)

 spaghetti napoli

Składniki (na 2 osoby):

  • 4 średniej wielkości świeże pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka listków świeżej bazylii
  • starty parmezan
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Pomidory obierz ze skóry (zalej na chwilę wrzątkiem, wtedy skóra łatwiej odejdzie). Pokrój na małe kawałki. (W wersji "deluxe" wyrzuć gniazda nasienne pomidorów i użyj wyłącznie miąższu.)

Czosnek pokrój na niewielkie kawałki. Podgrzej oliwę na patelni razem z kawałkami czosnku. Po chwili wyjmij czosnek (chodzi tylko o to, aby oliwa nabrała czosnkowego aromatu). Dodaj pokrojone pomidory. Duś przez chwilę. Dodaj 2-3 listki świeżej bazylii (porwij na małe kawałki). Posól i popieprz. Podawaj z makaronem spaghetti ugotowanym al dente. Na koniec posyp danie odrobiną parmezanu. Udekoruj listkami bazylii.

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy