autor: Janusz Jusis, opublikowano: 01/04/2013
Najbardziej klasyczna wersja sosu do spaghetti to oczywiście "napoli". Proponowany sos jest jednym z najlżejszych w kuchni włoskiej. Zawiera dużo likopenu i potasu. Świetnie sprawdzi się jako obiad przed wieczornym wybieganiem lub... kolacja przed maratonem:)
Składniki (na 2 osoby):
- 4 średniej wielkości świeże pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka listków świeżej bazylii
- starty parmezan
- sól, pieprz
Wykonanie:
Pomidory obierz ze skóry (zalej na chwilę wrzątkiem, wtedy skóra łatwiej odejdzie). Pokrój na małe kawałki. (W wersji "deluxe" wyrzuć gniazda nasienne pomidorów i użyj wyłącznie miąższu.)
Czosnek pokrój na niewielkie kawałki. Podgrzej oliwę na patelni razem z kawałkami czosnku. Po chwili wyjmij czosnek (chodzi tylko o to, aby oliwa nabrała czosnkowego aromatu). Dodaj pokrojone pomidory. Duś przez chwilę. Dodaj 2-3 listki świeżej bazylii (porwij na małe kawałki). Posól i popieprz. Podawaj z makaronem spaghetti ugotowanym al dente. Na koniec posyp danie odrobiną parmezanu. Udekoruj listkami bazylii.
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco !
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie dodał komentarza
Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy