autor: Katarzyna Żbikowska-Jusis, opublikowano: 01/02/2013
Dynia jest niskokaloryczna i bardzo bogata w wartości odżywcze, co czyni ją idealnym składnikiem zdrowej diety! Dzięki pomarańczowej barwie dynia zawiera dużo betakarotenu (prowitaminy A). Jest również bogactwem witamin z grupy B oraz witaminy C. Zawiera dużo mineraqłów: potas, magnez, fosfor oraz żelazo. Jesienią proponujemy zupę dyniową w wersji pikantnej, która nie dość, że syci to jeszcze fantastycznie rozgrzewa. Jeśli nie lubisz pikantnej kuchni dodaj mniej (lub zrezygnuj z) chili.
Składniki:
- 1 duża cebula
- pół średniej wielkości dyni
- 1 duża papryka czerwona
- 2-3 łyżki oleju
- sól/pieprz
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyzeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki chili (uwaga -wersja mocno pikantna!)
Wykonanie:
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklji na oleju. Dodaj na patelnię pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Podsmaż całość (jeśli trzeba dodaj wody lub jeszcze łyżkę oleju) Dynieęobierz ze skóry, wyjmij pestki i pokrój miąższ w nieduże kawałki. Włóż do garnka i zalej wodą tak, aby dynia była w całości przykryta. Dodaj łyżeczkę soli i zagotuj. Dodaj do garnka zawartość patelni (cebule z papryką). Dodaj przyprawy (kurkumę, papryke słodką i chili). Całość wymieszaj i gotuj około 15 minut na wolnym ogniu. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij z palnika i zosaw do przestygnięcia. Zmiksuj zawartość garnka na gładką masę. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodaj trochę wody (tylko nie za dużo, żeby nie stracić smaku!). Podawaj z grzankami lub posypaną suszonymi pestkami dyni.
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco !
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie dodał komentarza
Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy