opublikowano: 17/02/2015
Według zaleceń WHO 50 do 60% energii organizm człowieka powinien uzyskiwać ze spożycia węglowodanów złożonych takich jak np. makaron. Przedstawiamy przepis od Barilla na makaronowe danie, które zapewni odpowiednią ilość energii na aktywny dzień. W sam raz przed planowanym długim wybieganiem. Lub jako posiłek na uzupełnienie glikogenu w mięśniach po wyczerpującym treningu.
Liczba porcji: 4
Wymagany czas: 25 minut
Wartości odżywcze na 1 porcję przygotowaną według tego przepisu:
Wartość energetyczna: 482Kcal - 2015Kj
- Białko 20g
- Węglowodany 69g
- Tłuszcze 14g
Składniki:
- Penne Rigate Barilla 400 g
- brokuły 150 g
- mleko pełnotłuste 100 ml
- szynka gotowana 100 g
- świeży ser ricotta 50 g
- oliwa z oliwek Extra Vergine 30 g
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Do wrzącej wody dodaj brokuły. Gotuj przez 5 minut. Wyjmij i zmiksuj ze szczyptą soli, niewielką ilością oliwy i mlekiem.
- Gotowaną szynkę pokrój w cienkie paski długości ok. 4 cm. Podsmaż troszkę na patelni,
aby była lekko chrupiąca. - Ugotuj Penne Rigate w dużej ilości osolonej wody. Odcedź, kiedy będą jeszcze twardawe, i dodaj do kremu brokułowego. Dodaj ser ricotta i przez dwie minuty mieszaj na patelni. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z szynką jako przybraniem.
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco !
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie dodał komentarza
Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy