Zaloguj się:

lub  
 
 

Penne Rigate w kremie brokułowym, z szynką i serem ricotta

 

opublikowano: 17/02/2015

Według zaleceń WHO 50 do 60% energii organizm człowieka powinien uzyskiwać ze spożycia węglowodanów złożonych takich jak np. makaron. Przedstawiamy przepis od Barilla na makaronowe danie, które zapewni odpowiednią ilość energii na aktywny dzień. W sam raz przed planowanym długim wybieganiem. Lub jako posiłek na uzupełnienie glikogenu w mięśniach po wyczerpującym treningu.

Liczba porcji: 4

Wymagany czas: 25 minut

Wartości odżywcze na 1 porcję przygotowaną według tego przepisu:

Wartość energetyczna: 482Kcal - 2015Kj

- Białko 20g

- Węglowodany 69g

- Tłuszcze 14g

Przepis Penne Rigate w sosie brokulowym

Składniki:

  • Penne Rigate Barilla 400 g
  • brokuły 150 g
  • mleko pełnotłuste 100 ml
  • szynka gotowana 100 g
  • świeży ser ricotta 50 g
  • oliwa z oliwek Extra Vergine 30 g
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Do wrzącej wody dodaj brokuły. Gotuj przez 5 minut. Wyjmij i zmiksuj ze szczyptą soli, niewielką ilością oliwy i mlekiem.
  2. Gotowaną szynkę pokrój w cienkie paski długości ok. 4 cm. Podsmaż troszkę na patelni,
    aby była lekko chrupiąca.
  3. Ugotuj Penne Rigate w dużej ilości osolonej wody. Odcedź, kiedy będą jeszcze twardawe, i dodaj do kremu brokułowego. Dodaj ser ricotta i przez dwie minuty mieszaj na patelni. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z szynką jako przybraniem.

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy