Zaloguj się:

lub  
 
 

Papryka faszerowana quinoa i drobiem

 

autor: Katarzyna Żbikowska-Jusis, opublikowano: 10/01/2014

Quinoa (inaczej komosa ryżowa) pochodzi z Ameryki Południowej. Jest najlepszym źródłem białka roślinnego; zawiera aż 9 aminokwasów; jest też bogatym źródłem wielu składników mineralnych niezbędnych w prawidłowej diecie. Jak przyrządzić to wciąż mało znane "zboże"? Na przykład jako główny składnik farszu do pieczonej papryki. W tym przepisie z dodatkiem odrobiny chudego mięsa drobiowego, ale z powodzeniem można to zrobić również w wersji wegetariańskiej.

 papryka z quiona

Składniki (na 3 dorosłe osoby):

  • 3 duże papryki (czerwone lub żółte)
  • pół kubka quinoa (użyłam czerwonego)
  • 2 cebule
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • mały kawałek selera
  • 1 pomidor
  • mały kawałek (ok 150g) chudego mięsa drobiowego
  • 3 czubate łyżki startego sera mozarella
  • 4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki śmietany
  • olej rzepakowy (około 3 łyżek)
  • łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka czubrycy (zielonej)
  • oregano
  • chili
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Quinoa ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Cebule pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na rozgrzany na patelni olej. Dodaj starty na tarce seler i pokrojone w cienkie plasterki marchewki. Smaż do miękkości. Z pomidora zdejmij skórkę i pokrój go w kostkę. Dodaj na patelnię. Warzywa przełóż na chwilę do miski.

Na patelnię wrzuć pokrojone w jak najdrobniejsze kawałki mięso (wcześniej obsypane solą i pieprzem). Podsmaż tak długo aż lekko się przyrumieni. Dodaj ugotowaną komosę ryżową (quinoa) oraz warzywa z miski i 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego. Dodaj przyprawy (paprykę słodką, zioła prowansalskie, oregano, czubrycę, zgnieciony czosnek. Dodaj 2 czubate łyzki sera mozarella. Dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj chili, sól i pieprz według smaku.

Zrób sos: W kubku wymieszaj 1 czubatą łyżkę koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki śmietany, trochę soli, szczyptę cukru. Dopełnij kubek wodą i wymieszaj.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Przygotuj naczynie żaroodporne.

Papryki przekrój na pół wzdłuż i wybierz gniazda nasienne. Nałóż farsz do wszystkich połówek. Wypełnione papryki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na koniec polej wszystko przygotowanym sosem. Przykryj naczynie i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut. Po tym czasie wyjmij naczynie, posyp papryki po wierzchu resztką startego sera mozarella (do ozdoby) i wstaw do piekarnika jeszcze na 5 minut.

Gotowe. Nie potrzeba żadnych dodatków do tego dania ponieważ zawiera ono wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy