Zaloguj się:

lub  
 
 

Muffinki gruszkowe z kaszą jaglaną

 

opublikowano: 05/12/2013

Kasza jaglana jest chyba najzdrowszą z kasz: odkwasza organizm, zawiera mnóstwo składników odżywczych i doskonale wpływa na przewód pokarmowy. Jest to wręcz idealne źródło węglowodanów. W późno-jesienne dni częściej ma się ochotę na coś słodkiego, szczególnie jeśli wcześniej zaserwujemy sobie mocny trening w zimowej aurze. W tej sytuacji aromatyczne (i zdrowe) muffinki są posiłkiem idealnym.

 muffiny gruszkowe z kasza

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 4 łyżki masła
  • 2 duże gruszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru (ewentualnie może być imbir mielony)

Wykonanie:

Kaszę jaglaną upraż przez około 5 minut w rozgrzanym do ok 200 stopni piekarniku (w tym celu wystarczy wysypać ją na suchą blachę do pieczenia). Zaglądaj do niej co chwilę i przemieszaj od czasu do czasu żeby się nie przypaliła! Ma mieć lekko złotawy kolor.

Przygotuj puree z gruszek. Obierz je ze skórki, pokrój w kawałki i gotuj do miękkości. Odcedź sok i zmiksuj z jednolita masę (możesz tez rozgnieść gruszkę widelcem, ale oczywiście jest to bardziej czasochłonne i puree będzie miało mnie jednolitą konsystencję).

W dużym garnku rozpusc masło. Dodaj jajko, maślankę, puree z gruszek oraz cukier. Dodaj mąki, proszek do pieczenia i sodkę, a także przyprawy i uprażoną kaszę jaglaną. Wszystko wymieszaj.

Napełniaj foremki do muf finek masą do 2/3 ich wysokości. Piecz około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do około 180 stopni.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy