opublikowano: 05/12/2013
Kasza jaglana jest chyba najzdrowszą z kasz: odkwasza organizm, zawiera mnóstwo składników odżywczych i doskonale wpływa na przewód pokarmowy. Jest to wręcz idealne źródło węglowodanów. W późno-jesienne dni częściej ma się ochotę na coś słodkiego, szczególnie jeśli wcześniej zaserwujemy sobie mocny trening w zimowej aurze. W tej sytuacji aromatyczne (i zdrowe) muffinki są posiłkiem idealnym.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki żytniej razowej
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 4 łyżki masła
- 2 duże gruszki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru (ewentualnie może być imbir mielony)
Wykonanie:
Kaszę jaglaną upraż przez około 5 minut w rozgrzanym do ok 200 stopni piekarniku (w tym celu wystarczy wysypać ją na suchą blachę do pieczenia). Zaglądaj do niej co chwilę i przemieszaj od czasu do czasu żeby się nie przypaliła! Ma mieć lekko złotawy kolor.
Przygotuj puree z gruszek. Obierz je ze skórki, pokrój w kawałki i gotuj do miękkości. Odcedź sok i zmiksuj z jednolita masę (możesz tez rozgnieść gruszkę widelcem, ale oczywiście jest to bardziej czasochłonne i puree będzie miało mnie jednolitą konsystencję).
W dużym garnku rozpusc masło. Dodaj jajko, maślankę, puree z gruszek oraz cukier. Dodaj mąki, proszek do pieczenia i sodkę, a także przyprawy i uprażoną kaszę jaglaną. Wszystko wymieszaj.
Napełniaj foremki do muf finek masą do 2/3 ich wysokości. Piecz około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do około 180 stopni.
Smacznego!
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco !
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie dodał komentarza
Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy