Zaloguj się:

lub  
 
 

Muffinki bananowe z cynamonem

 

autor: Kamila Jankowska, www.smakowite.com, opublikowano: 02/12/2015

Na święta czy spotkanie z przyjaciółmi przygotowujemy zwykle ciasta lub ciasteczka. Jeśli nie macie dużo czasu, a chcecie zaskoczyć bliskich, bardzo polecam upieczenie muffinków bananowych. Ich przygotowanie, wliczając w to czas pieczenia, zajmie Wam nie więcej niż 35 minut. Muffinki pięknie pachną cynamonem. Można je przygotować w postaci tradycyjnych muffinków lub mini-muffinków.

muffinki bananowe z brazowym cukrem

Składniki:

  • 220g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 70g oleju słonecznikowego
  • 2 jajka
  • 0,75 szklanki mleka
  • 2 miękkie banany
  • opcjonalnie do posypania cynamon i cukier trzcinowy

Przygotowanie:

Banany ugnieść za pomocą widelca. Suche składniki wymieszać z suchymi, mokre z mokrymi (ja najpierw wymieszałam olej, mleko i jajka, a potem dodałam zgniecione banany i wszystko zmiksowałam za pomocą miksera). Następnie do suchych składników dodać mokre i szybko wymieszać, mogą pozostać grudki.

Foremki do muffinków wyłożyć papilotkami, nalewać masę prawie do końca wysokości (ze względu na dodatek ciężkich bananów muffinki słabo rosną). Można posypać jeszcze cynamonem lub cukrem trzcinowym. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Źródło - http://smakowite.com/2012/11/09/muffinki-bananowe-z-cynamonem/

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy