Zaloguj się:

lub  
 
 

Aromatyczna zupa mocno pomidorowa

 

autor: Katarzyna Żbikowska-Jusis, opublikowano: 01/04/2013

Taka zupa to bogactwo potasu oraz likopenu. Rewelacyjny posiłek po długotrwałym wysiłku, podczas którego dużo się pociłaś. Zupa jest bardzo wyrazista w smaku. Przyprawy kuchni włoskiej oraz oliwa z oliwek dodają jej aromatu.

 pomidorowa

Składniki:

  • pół kilo swieżych pomidorów polnych (lub puszka pomidorów krojonych)
  • koncentrat pomidorowy (ok. 180g)
  • włoszczyzna (kawałek pora, selera, pietruszki)
  • 2 marchewki
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • bazylia i oregano (lub zioła prowansalskie)
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku (opcjonalnie)

Wykonanie:

Ugotuj wywar z włoszczyzny i marchwi (pokrojonej na kilka kawałków). Kiedy włoszczyzna będzie miękka dodaj pokrojone pomidory (obrane ze skórki; aby pozbyć się skórki zalej je na chwilę wrzątkiem). Dodaj koncentrart pomidorowy (jeśli wolisz zupę mniej esencjonalną dodaj mniej koncentratu:)), oliwę z oliwek oraz przyprawy. Gotuj jeszcze chwilę. Wyjmij seler i natkę piteruszki. Zmiksuj resztę zupy tak, aby powstała jednolita, lekko gęstawa masa (zmiksowana marchew dodaje słodyczy, a por "zaostrza" smak zupy). Podawaj z odrobiną śmietany, z makaronem lub ryżem (według uznania).

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy