autor: Katarzyna Żbikowska-Jusis, opublikowano: 04/01/2014
Pachnąca cynamonem szarolotka to wspaniałe dopełnienie niedzielnego obiadu lub pyszny podwieczorek (oczywiście po długim wybieganiu!). Tymbardziej, że wcale nie musi być zapychajacym niezdrowym deserem. Mąkę pszenną warto zamienić na dużo zdrowszą alternatywę - proponuję mąkę gryczaną, która jest znacznie bogatsza w składniki odżywcze. Co istotne - nie zawiera ona glutenu zatem ciastem tym mogą się raczyć także bezglutenowcy.
Składniki:
ciasto
- 400g mąki gryczanej
- 150 g cukru pudru
- 300g margaryny
- 2 żółtka jajka
- szczypta soli
masa jabłkowa
- 1,5 kg jabłek (złota reneta)
- 200ml białego wina półsłodkiego
- 2 łyżki brązowegu cukru
- 3 łyżki cynamonu
- czubata łyżka kaszy mannej (lub grysiku orkiszowego lub, przy diecie bezglutenowej, mąki gryczanej)
Wykonanie:
Schłodzoną margarynę ugnieć z mąką, cukrem pudrem, żółtkami jajka i szczyptą soli. Zrób z tego jednolitą masę (na początku, szczególnie jeśli pierwszy raz robisz kruche ciasto, może wydawać się to wydawać "niewykonalne", ale wbrew pozorom szybko daje się zagnieść kulę ciasta:)). Wstaw ciasto na 10-20 minut do lodówki.
W miedzyczasie...
- nagrzej piekarnik do 200 stopni
- przygotuj płaską blachę (wyłóż ją papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą (lub mąką gryczaną jeśli ciasto ma być bezglutenowe))
- Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Wrzuć na głęboką patelnię i podduś na winie dodając 2 łyżki brazowego cukru i cynamon. Jabłka mają zmięknąć tylko trochę, w części pozostać twardawe. Wsyp łyżkę kaszy mannej (lub zamiennika) i wymieszaj. Kasza ma służyć połączeniu jabłek i wina w wmiarę jadnolitą masę.
Wyjmij ciasto z lodówki. Odkrój 2/3 - 3/4 i wyłóż nim równomiernie blachę. Podziuraw delikatnie widelcem i wstaw na 10 minut do nagrzanego piekarnika. Pozostałe ciasto przechowuj w lodówce. Po 10-u minutach wyjmij podpieczone ciasto z piekarnika, nałóż na nie masę z jabłek. Wyjmij z lodówki resztkę ciasta i zatrzyj na grubej tarce tworząc równomierną warstwę na wierzchu szarlotki. Posyp odrobiną cukru. Wstaw do piekarnika na kolejne 20-25 minut.
Smacznego!
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco !
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie dodał komentarza
Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy