Zaloguj się:

lub  
 
 

Ze szpinakiem i serem pleśniowym

 

autor: Katarzyna Żbikowska-Jusis, opublikowano: 01/04/2013

Jeśli szpinak kojarzy Ci się z mdlącym zapachem w szkolnej stołówce to czas najwyższy to zmienić! Szpinak jest bowiem bardzo zdrowy, a odpowiednio doprawiony stanowi wspaniałą bazę wielu potraw, szczególnie tych, które wymagają farszu. Naleśniki ze szpinakiem to zdowe i pożywne danie. Ser pleśniowy nie tylko dodaje daniu wyrazistego smaku, ale też zapewnia sporą porcję wapnia.

 nalesniki ze szpinakiem

Składniki (na 4 naleśniki):

  • 3 "kawałki" zamrożonego szpinaku
  • 1/3 kostki sera pleśniowego np. "Lazur"
  • 4 - 5 "różyczek" mrożonego brokuła (lub surowego)
  • łyżeczka masła
  • pieprz

Wykonanie:

W małym rondlu rozpuść łyżeczkę masła. Dodaj szpinak i brokuły. Podlej trochę wodą i duś aż się rozmrożą i rozpadną. Mieszaj, aby uzyskać jednolitą masę. Dodaj pokruszony ser pleśniowy. Wymieszaj wszystkie składniki i duś tak długo, aż sos zgęstnieje na tyle, aby nie wypłynął z naleśników. Na koniec dodaj pieprz do smaku. Smaruj naleśniki grubą warstwą farszu i zawijaj według uznania.

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy