Zaloguj się:

lub  
 
 

Naleśniki amerykańskie - pancakes

 

opublikowano: 19/11/2014

Łatwe w przygotowaniu, nie mogą się nie udać i do tego można je zrobić w wielu wariantach. Smakują świetnie i odpowiednio przyrzadzone są bardzo zdrowe. W sam raz przed długim treningiem lub jako posiłek regeneracyjny już po bieganiu.

pancakesSkładniki:

  • 1 szklanka składników "suchych" - mieszanka mąk (1/3 szklanki mąki pszennej; 1/3 szklanki mąki żytniej; 1/3 szklanki mąki orkiszowej/ z amarantusa etc.) lub mieszanka mąk (2/3 szklanki) + płatki owsiane błyskawiczne (1/3 szklanki) lub wersja z gotowanym quinoa (1/2 szklanki ugotowanych nasion quinoa + 1/2 szklanki mąki pszennej)
  • 1/2 szklanki kefiru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki cukru (moze być brązowy)
  • szczypta soli

Wykonanie:

Składniki mokre zmieszać mikserem z suchymi. Rozgrzać patelnię (ważna sprawa to korzystanie z dobrej jakości patelni, do której nic nie przywiera ponieważ do smażenia nie używamy już tłuszczu). Wylewać ciasto (około 1 łyżki stołowej na 1 naleśnika) na patelnię. Nie rozsmarowywać. Poczekać aż na cieście pojawią się bąbelki, a następnie odwrócić naleśnika na drugą stronę i smazyć jeszcze chwilę.

Pancakes podawać z:

  • dżemem (najlepiej własnej roboty:))
  • serkiem typu Philadelphia i syropem klonowym (klasyka z USA)
  • łyżeczką śmietany, rodzynkami i żurawiną suszoną
  • z masłem orzechowym i miodem
  • ze świeżymi owocami

 

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy