Zaloguj się:

lub  
 
 

Błyskawiczne tagliatelle z pesto domowej roboty

 

autor: Katarzyna Żbikowska-Jusis, opublikowano: 27/03/2017

Potrzebujesz pomysłu na naprawdę ekspresowe danie z makaronem w roli głównej? Nic prostrzego - szerokie wstążki (tagliatelle) z sosem pesto świetnie nadadzą się na przedtreningowy obiad lub uzupełnienie węglowodanów po większym wysiłku. Zamiast jednak korzystać z gotowego pesto ze słoiczka proponuję zrobić taki sos samodzielnie w domu. Mając przygotowane wcześniej odpowiednie składniki zrobimy to naprawdę szybko. A efekt przerośnie oczekiwania!

 IMG 20170325 164831 629

Składniki (2 osoby):

  • makaron tagliatelle
  • 5 gałązek świeżej bazylii
  • 2 łyżki orzechów (ziemne niesolone/ nerkowca/ piniowe - do wyboru lub mieszanka) 
  • 2 łyżki startego sera grana padano
  • sól
  • kilka łyżek aromatycznej oliwy z oliwek extra vergine

Wykonanie:

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu. 

W międzyczasie przygotowujemy pesto. Orzechy należy zgnieść np. w moździerzu do przypraw. Przesypać do miseczki. Dodać starty na drobnej tarce ser. Posolić. Bazyklię drobno poszatkować - same listki albo listki z łodyżkami (w zależności od uznania). Dodać do miseczki, wymieszać i zalac oliwą z oliwek. Pesto gotowe (można oczywiście zblendować to wszystko żeby uzyskać jednolitą masę, ale wg. mnie nie ma takiej potrzeby ponieważ przy tak niewielkiej porcji za dużo składników się zmarnuje. Takie pesto jest świeże, smakuje wybornie i robi się je (dosłownie!) 5 minut. 

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy