autor: Janusz Jusis, lekarz specjalista rehabilitacji medycznej , opublikowano: 07/10/2012
Wapń jest podstawowym składnikiem mineralnym budującym kości. Pierwiastek ten uczestniczy również w wielu procesach fizjologicznych organizmu człowieka. Wapń wspomaga działanie układu nerwowego, służy zwiększeniu odporności organizmu, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mięśni – ich skurczanie się i rozkurczanie. Odgrywa również znaczącą rolę w łagodzeniu stanów zapalnych w mięśniach (również łagodzeniu tzw. „zakwasów” po treningach).
Powszechnie wiadomo, że zarówno dzieci jak i osoby starsze potrzebują zwiększonych ilości wapnia w diecie. Kobiety po menopauzie powinny spożywać do 1500mg wapnia na dobę. Dietetycy zalecają również, żeby kobiety, które poddają się dużym obciążeniom fizycznym (a to znaczy także intensywnym treningom biegowym!) także spożywały więcej wapnia. Dlaczego? Ponieważ sportowcy potrzebują więcej tego pierwiastka do regeneracji po obciążeniach treningowych. Tak najszybciej można odpowiedzieć na to pytanie.
Co to znaczy więcej wapnia?
Tutaj odpowiedź nie jest już taka prosta ponieważ naukowcy na całym świecie prowadzą badania próbując określić zalecaną dzienną dawkę wapnia w diecie dorosłego człowieka. Okazuje się jednak, że „co kraj to obyczaj” ponieważ w zależności od tego, gdzie prowadzone są badania konkluzja jest inna. W Polsce znawcy tematu są zdania, że norma u zdrowej osoby to 1000mg wapnia na dobę. W USA jest to około 1200mg, a w Wielkiej Brytanii tylko 700mg. Być może zatem zamiast skrupulatnie liczyć spożyte miligramy tego pierwiastka (co na pewno nie jest ani proste ani specjalnie wygodne!) lepiej skoncentrować się przede wszystkim na urozmaiceniu swojej diety. Warto mieć świadomość, które produkty spożywcze zawierają stosunkowo najwięcej wapnia (patrz tabela poniżej). Nie znaczy to jednak, że należy jeść je bez umiaru. Pamiętajmy, że „co za dużo to niezdrowo”. Wapń w niewielkich ilościach znajduje się także w najczęściej przez nas spożywanych produktach takich jak kasze czy mąka żytnia (pieczywo z mąki żytniej). Ponieważ jednak jemy te produkty często dostarczamy sobie wapnia niejako „przy okazji”. A to też ma znaczenie.
Przykładowe produkty zawierające wapń (zawartość wapnia podano w przeliczeniu na 100g produktu):
Produkt spożywczy |
zawartość wapnia (w mg.) |
mak | 1400 |
migdały | 200 |
sery żółte | |
edamski | 867 |
cheddar | 703 |
ser cammembert | 386 |
sery topione | 489 |
nabiał | |
jogurt 2% tłuszczu | 170 |
mleko 2% tłuszczu | 120 |
śmietana 12% tłuszczu | 106 |
twaróg chudy | 96 |
warzywa | |
chrzan | 132 |
nać piertuszki | 193 |
boćwina | 118 |
szpinak | 93 |
seler | 97 |
soja sucha | 227 |
produkty zbożowe | |
otręby pszenne | 119 |
chleb razowy żytni | 20-25 |
kasza gryczana | 25 |
kasza jęczmienna | 20 |
produkty mięsne | |
pasztet drobiowy | 110 |
śledź solony | 62 |
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco !
Dodaj komentarz
Komentarze (1)
Napisany przez is.gd, 05/05/2023 10:04am (12 miesiące temu)
https://rebrand.ly/aeb626 http://ubezpieczniewroclaw.pl https://cutt.ly/lHvcAMd https://Tinyurl.com/2fwhzur5 https://Bit.ly/3Ld6ZQF https://bit.ly/3wtWQd1 https://cutt.ly/THvc0u2 https://Is.gd/8Z7PBr http://terazubezpieczenia.pl http://Stolicaubezpieczen.pl/
https://rebrand.ly/c2fa1a https://tinyurl.com/32tjdffb https://is.gd/cJol8e https://cutt.ly/OHvcWt2 https://bit.ly/39Rmlxh https://bit.ly/3weBAt1 https://is.gd/r5EeaE https://tinyurl.com/23uu6v8h https://tinyurl.com/rk4w3hzh https://is.gd/TaQHS4
is.gd rebrand.ly https://bit.ly https://cutt.ly/iHvcUIZ cutt.ly cutt.ly https://rebrand.ly/ cutt.ly
tani-ubezpieczyciel.pl cutt.ly https://cutt.ly/NHvvkiz https://bit.ly/ https://cutt.ly/xHvvNzE https://Tinyurl.com/2ce7hz62 https://bit.ly/ https://tinyurl.com/bdf3eeh5
Nikt jeszcze nie dodał komentarza
Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy