Zaloguj się:

lub  
 
 

Kiszonki zdrowy i smaczny dodatek do wielu dań

 

autor: Anna Zatwarnicka, opublikowano: 03/03/2023

Kiszona żywność jest lekkostrawna ma wysoką wartość odżywczą i zawiera naturalne probiotyki. Kiszonki możemy używać do sałatek, surówek czy jako dodatek do głównego dania. Sprawdź dlaczego warto włączyć kiszonki do naszego jadłospisu.

Kiszonki

Kiszonki a odchudzanie

Kiszonki zawierają mniej kalorii ponieważ w procesie kiszenia zmniejsza się zawartość cukru w surowym produkcie. Duża zawartość błonnika w kiszonkach daje uczucie sytości i przyspiesza metabolizm. Kiszonki są również lekkostrawne, a składniki odżywcze które są w nich zawarte nasz organizm przyswaja lepiej niż z surowego produktu.

Kiszonki a układ odpornościowy

Produkty poddawane kiszeniu wzmacniają odporność organizmu dzięki bakteriom probiotycznym. Korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową i wspomagają walkę z infekcją. Zawierają duże ilości witaminy C którą nasz organizm szybko przyswaja.

Kiszonki a witaminy

Kiszone warzywa zawierają duże ilości witamin A,C i E. Ponieważ witaminy te są silnymi przeciwutleniaczami korzystnie wpływają na stan naszej skóry. Hamują procesy jej starzenia się, wspomagają układ odpornościowy, zwalczają bakterie i wirusy oraz wzmacniają włosy i paznokcie. Zawartość witamin w kiszonkach działa również przeciwnowotworowo i wspomaga pracę układu krążenia. Witamina E przyspiesza wytwarzanie kolagenu i elastyny i neutralizuje wolne rodniki dzięki czemu nasza skóra jest elastyczna i dobrze nawilżona. Kiszonki posiadają również witaminę B2 i PP. Ich zawartość jest dużo wyższa niż w surowych produktach, a dzięki nim wspierany jest nasz układ nerwowy. Witamina B2 bierze udział w tworzeniu czerwonych płytek krwi i wspiera układ odpornościowy. Witamina PP natomiast odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego.

Kiszonki a składniki mineralne

W procesie fermentacji wytwarza się również duża ilość wapnia i żelaza. Zawartość tych składników mineralnych, wspomaga leczenie anemii i osteoporozy. W kieszonkach znajdziemy również magnez, fosfor i potas. Wszystkie te składniki mają korzystny wpływ na stan naszych zębów i kości. Systematyczne spożywanie kiszonek obniża również poziom cholesterolu.

Wielu dietetyków za największą zaletę kiszonek uważa to iż są naturalnym źródłem probiotyków i prebiotyków. Dzięki temu regulują mikroflorę przewodu pokarmowego usprawniają trawienie i znacznie wspierają naszą odporność.

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy