Zaloguj się:

lub  
 
 

Kasze dla biegaczki. Wartości odżywcze kasz.

 

autor: Anna Zatwarnicka, opublikowano: 30/09/2021

Każda biegaczka poszukuje dania idealnego dla siebie. Doskonałym dodatkiem do dań dla biegaczy okazuje się być kasza. Kasza posiada niski indeks glikemiczny, mnóstwo białka oraz jest cennym źródłem węglowodanów. Zawiera mało tłuszczu, jest czystym zbożem, bez żadnych dodatków, jest bogata w minerały i witaminy – samo zdrowie i doskonały posiłek dla biegaczki. Rodzai kasz jest wiele, każda ma inny smak, jedne są drobne inne grube, jedne przygotujemy w 15 minut inne potrzebują więcej czasu aby można było podać je na talerzu. 

 Kasza

Kasza gryczana - wartości

Kasza gryczana występuje w postaci palonej, czyli takiej która została poddana obróbce cieplnej i niepalonej czyli takiej, która została tylko wysuszona. Jest nieocenionym i najbogatszym, wśród kasz, źródłem witaminy E, kwasu foliowego, fosforu, miedzi i żelaza. Spożywanie kaszy gryczanej bardzo dobrze wpływa na nasz organizm. Ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy, kasza gryczana wzmacnia naczynia krwionośne, wspomaga ukrwienie mięśni, reguluje ciśnienie krwi, zapobiega występowaniu żylaków oraz wspomaga naszą odporność. Należy również wspomnieć o rozgrzewających właściwościach kaszy gryczanej, dzięki nim jest ona idealnym dodatkiem do zimowych posiłków.

 

Kasza jaglana - wartości

Doskonały pomysł na potreningowy posiłek. Kasza jaglana jest bogatym źródłem żelaza, miedzi, tiaminy i ryboflawiny, zawiera składnik wspomagający produkcję serotoniny - tryptofan. Odkwasza organizm, wzmacnia kości i stawy, dzięki obecności lecytyny, kasza jaglana dba o nasz układ nerwowy i o naszą pamięć. Zbawiennie wpływa na  wygląd naszej skóry, dzięki niej nasz organizm szybciej się oczyszcza, przemiana materii przyspiesza, dzięki czemu szybciej pozbywamy się nadmiaru tłuszczu. Ponadto należy podkreślić, że kasza jaglana zapobiega zachorowaniu na raka piersi. Przygotowanie kaszy jaglanej jest może nieco czasochłonne, ale biorąc pod uwagę jej wartości odżywcze warto poświęcić jej dłuższą chwilę.

 

Kasza jęczmienna - wartości

Kaszę jęczmienną warto wprowadzić na stałe do swojego jadłospisu ponieważ regularne jej spożywanie wspomaga pracę serca, spowalnia procesy starzenia się, wzmacnia mięśnie i układ krwionośny. Kasza jęczmienna szybko pęcznieje w żołądku dając uczucie sytości. Obniża poziom cholesterolu we krwi i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit. Ponadto wspomaga naszą odporność, zapobiega infekcjom i zmniejsza dolegliwości związane z alergią. Rodzai kaszy jęczmiennej jest kilka: pęczak, mazurska, wiejska i perłowa. 

 

Kasza owsiana - wartości

Kasza, która nie cieszy się jeszcze wielką popularnością na polskich stołach, ale zapewne niebawem się to zmieni. Wystarczy przyjrzeć się jej niesamowitym wartościom odżywczym. Kasza owsiana jest bogatym źródłem miedzi, żelaza, fosforu, magnezu i wapnia, zawiera witaminy z grupy B i witaminę E. Jest doskonałym źródłem białka i węglowodanów oraz błonnika pokarmowego co czyni ją idealnym dodatkiem do posiłku każdego biegacza. Doskonale sprawdzi się też w diecie osób chcących utrzymać prawidłową masę ciała, ponieważ na długo zapewnia uczucie sytości i dodaje energii. Kasza owsiana ułatwia wypróżnianie, wspomaga układ trawienny, zapobiega tworzeniu się komórek rakowych dzięki obecności związków antyoksydacyjnych. Zapobiega wystąpieniu cukrzycy utrzymując poziom glukozy na stałym poziomie. Obniża ciśnienie i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, a także reguluje poziom cholesterolu we krwi. Jest to kasza, która spośród innych kasz, potrzebuje chyba najwięcej czasu na przygotowanie ale warto włączyć ją do swojego jadłospisu. 

 

Kasze polecane są biegaczom właśnie ze względu na niesamowite właściwości. Każda z nich ma inny smak ale każdy z pewnością znajdzie swój ulubiony, bo bez wątpienia warto regularnie gościć kasze na naszym talerzu.  

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy