Zaloguj się:

lub  
 
 

Wiosenna sałatka zielona z serem feta

 

autor: Katarzyna Żbikowska-Jusis, opublikowano: 01/04/2013

Zielone warzywa należą do najzdrowszych ze względu na wysoką zawartość witamin A, C i E czyli najsilniejszych przeciwutleniaczy. Ser feta zawiera co prawda sporo tłuszczu i soli, co nie jest szczególnie korzystne dla zdrowia, ale ma też wapń. Jego wyrazisty smak sprawia, że sałatka jest naprawdę przepyszna. Całe danie jest dość sycące. W połączeniu z kromką pełnoziarnistego pieczywa stanowi zbilansowany posiłek.

 salatka brokulowa

Składniki (dla 2 osób):

  • kilka liści zielonej sałaty
  • garść liści świeżego szpinaku
  • 1/4 ugotowanych różyczek brokuła
  • pół opakowania twardego sera feta
  • suszone pestki dyni
  • niewielka filiżanka śmietany 18%
  • 1-2 zabki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz, cukier

Wykonanie:

Sałatę i szpinak umyj, oderwij twarde łodyżki, porwij na kawałki i wsyp do miski. Dodaj kawałki brokuła. Ser feta pokrój w drobną kostkę i daodaj do sałatki.

Przygotuj sos: do śmietany wyciśnij czosnek, dodaj płaską łyżeczkę ziół prowansalskich, trochę soli i pieprzu oraz szczyptę cukru do smaku. Uważaj na nadmiar soli (pamiętaj, że ser feta jest już bardzo słony). Wymieszaj sos i polej sałatkę. Posyp pestkami dyni.

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy