autor: Katarzyna Żbikowska-Jusis, opublikowano: 01/04/2013
Zielone warzywa należą do najzdrowszych ze względu na wysoką zawartość witamin A, C i E czyli najsilniejszych przeciwutleniaczy. Ser feta zawiera co prawda sporo tłuszczu i soli, co nie jest szczególnie korzystne dla zdrowia, ale ma też wapń. Jego wyrazisty smak sprawia, że sałatka jest naprawdę przepyszna. Całe danie jest dość sycące. W połączeniu z kromką pełnoziarnistego pieczywa stanowi zbilansowany posiłek.
Składniki (dla 2 osób):
- kilka liści zielonej sałaty
- garść liści świeżego szpinaku
- 1/4 ugotowanych różyczek brokuła
- pół opakowania twardego sera feta
- suszone pestki dyni
- niewielka filiżanka śmietany 18%
- 1-2 zabki czosnku
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz, cukier
Wykonanie:
Sałatę i szpinak umyj, oderwij twarde łodyżki, porwij na kawałki i wsyp do miski. Dodaj kawałki brokuła. Ser feta pokrój w drobną kostkę i daodaj do sałatki.
Przygotuj sos: do śmietany wyciśnij czosnek, dodaj płaską łyżeczkę ziół prowansalskich, trochę soli i pieprzu oraz szczyptę cukru do smaku. Uważaj na nadmiar soli (pamiętaj, że ser feta jest już bardzo słony). Wymieszaj sos i polej sałatkę. Posyp pestkami dyni.
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco !
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie dodał komentarza
Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy