Zaloguj się:

lub  
 
 

Sałatka „na winie”

 

autor: Anna Zatwarnicka, opublikowano: 19/10/2021

Wiele kobiet rezygnuje ze zdrowego posiłku z powodu wiecznego pośpiechu. Łatwiej jest wejść do pobliskiego sklepu i kupić słodką bułkę w drodze do pracy niż zastanawiać się z czego przygotować zdrowy posiłek. Spieszymy się wszędzie i każdego dnia, do pracy, na trening, do lekarza, po zakupy. Poszukujemy przepisów jak najprostszych, z łatwo dostępnych składników, bez wyszukanych nasion, ziół i innych wynalazków, których trzeba szukać po sklepach. Idealnym rozwiązaniem byłoby otwarcie lodówki, wsypanie do pojemnika tego co w niej znajdziemy, wymieszanie i otrzymanie zdrowego, pysznego dania. Jednym z takich rozwiązań jest sałatka „na winie”, czyli przekąska z tego co nam się pod rękę, w porannym pośpiechu nawinie. Każdy kto lubi zdrowe przekąski, powinien posiadać w lodówce poniższe składniki.

 salatka na winie

Składniki:

  • sałata (lodowa, masłowa, pekińska, mix sałat)
  • pomidorki (koktajlowe lub normalne)
  • avocado
  • ser żółty lub feta
  • mix ziarenek sałatkowych
  • papryka (świeża lub marynowana)
  • ogórek (świeży, konserwowy lub kiszony)
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Sałata - taka jaką aktualnie mamy w lodówce, rozrywamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do średniej wielkości miseczki. Jeśli akurat nie mamy żadnej sałaty, a wiadomo, że jest ona podstawowym składnikiem każdej sałatki, na pewno kupimy mix zdrowych sałat w tym samym osiedlowym sklepiku, w którym dotąd kupowałyśmy słodką bułkę w drodze do pracy. Pomidorki - jeśli mamy koktajlowe, kroimy je na pół. Jeśli mamy normalne pomidory, kroimy je w drobną kostkę i dodajemy do sałaty. Avocado - nie każdy lubi, nie każdy akurat ma je pod ręką w związku z tym ten składnik możemy pominąć. Ser żółty – jeśli mamy ser w kawałku, kroimy go w małą kostkę. Ser w plastrach rwiemy na mniejsze kawałki jak sałatę, tarty ser najlepiej sprawdza się jako posypka na wierzch sałatki. Doskonale sprawdzi się również ser feta, pokrojony w kostkę. Mix ziarenek sałatkowych – dostępny w każdym sklepie, jeśli akurat nie mamy go pod ręką i nie planujemy odwiedzania sklepu przed pracą, możemy pominąć ten składnik lub zastąpić go np. orzechami jeśli mamy je akurat w domu. Papryka – doskonałym składnikiem sałatki jest konserwowa papryczka pepperoni, ale możemy dodać również świeżą paprykę pokrojoną w kostkę. Jeśli nie mamy papryki, możemy zastąpić ją oliwkami. Ogórek – w zależności od tego jakie ogórki akurat mamy pod ręką, kroimy je w kostkę i dodajemy do reszty składników. Jeśli ktoś lubi jajka, można dodać również jajko na twardo pokrojone w ćwiartki. Całą sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek lub ulubionym olejem.

 

Sałatka gotowa, idealna na drugie śniadanie do pracy. Podstawą tej sałatki jest sałata, resztę składników dobieramy wg własnych upodobań smakowych i tego co akurat mamy w lodówce. Czas przygotowania to max 10 minut. W każdy, nawet najbardziej zabiegany poranek, zdążymy ją przygotować i w czasie przerwy w pracy cieszyć się jej smakiem.

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy