opublikowano: 14/09/2018
Jeśli nie masz czasu na stanie w kuchni a chcesz przygotować zdrowy i pyszny posiłek na lunch do pracy czy kolację upiecz warzywa, dodaj kilka składników i ciesz się smakiem! Pieczenie jest wygodne, bo choć nie trwa krótko, jedzenie w zasadzie "samo się robi". Przygotowanie składników do tej sałatki jest więc czasochłonne, ale już samo jej wykonanie zajmie Ci nie więcej niż... 5 minut! Pieczone warzywa można przechowywać w lodówce 3 dni więc drugie śniadanie na pół tygodnia zapewnione!
Składniki (bez podawania ilości - zależy ile sałatki chcesz zrobić):
- Buraki
- Batat
- Papryka czerwona
- Papryka żółta
- Cebula
- Ciecierzyca (ugotowana lub ewentualnie z puszki)
- Ser feta (najlepiej w kostkach lub twardy do pokrojenia w kostkę)
- Oliwa z oliwek extra vergine
- Przyprawa do ziemniaków (bez glutaminianu)
- Sól, pieprz
Wykonanie:
Buraki i bataty obrać ze skóry, pokroić w kawałki i wrzucić do naczynia żaroodpornego. Paprykę i cebulę pokroić wi większe kawałki (ćwiartki) i również włoyć do tego naczynia. Posolić i posypać przyprawą do ziemniaków (lub opcjonalnie inną mieszanką), polać oliwą i wstawić pod przykryciem do piekarnika. Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie sprawdzić czy bataty i buraki są miękkie. Jeśli nie to wyjąć paprykę i cebulę (żeby się nie przypaliły) i dopiec pozostałe warzywa. Ostudzić. Pokroić w mniejsze kawałki. Baza do sałatki gotowa :)
Ciecierzycę ugotować (należy wcześniej namoczyć) lub uzyć takiej z puszki. Dodać do sałatki - ilość wg. uznania, ale niezbyt dużo - tak, aby pieczone warzywa miały przewagę. Dodać pokrojony w kostkę ser feta. Przyprawić oliwą z oliwek, pieprzem i solą wg. uznania.
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco !
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie dodał komentarza
Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy