opublikowano: 20/08/2013
Fasola mung podobnie jak inne rośliny strączkowe jest nieocenionym źródłem białka. Dzięki obecności wytwarzanych w procesie kiełkowania enzymów białko jest łatwo przyswajalne. Kiełki są też znacznie lżej strawne niż fasola, zawierają wszystkie ważne dla organizmu witaminy (A, B, C i E) oraz sole mineralne. Dzięki dużej ilości antyutleniaczy kiełki pomagają zapobiegać chorobom cywilizacyjnym.
Kiełki fasoli mung mają łagodny smak dzięki czemu idealnie nadają się do sałatek - w surowej formie mają najwięcej wartości odżywczych!
Dzięki sporej zawartości białka i niewielkiej kaloryczności sałatka idealnie sprawdzi się na kolację np. po porannym czy popołudniowym treningu.
Składniki (na 2 osoby):
- pół szklanki ugotowanej fasoli jaś (może być też z puszki, ale ta gotowana jest zdrowsza)
- duża garść kiełków fasoli mung
- duży pomidor
- kawałek czerwonej papryki (surowej)
- 3 łyżki śmietany
- duży ząbek czosnku
- natka pietruszki (łyżka)
- sól, cukier, pieprz - szczypta
Wykonanie:
Fasolę wsyp do miski, dodaj pomidora i paprykę - pokrojone w kostkę. Kiełki pokrój na mniejsze kawałki i wsyp do miski. Śmietanę wymieszaj ze szczyptą soli, cukru i pieprzu. Wciśnij ząbek czosnku i wymieszaj. Polej sosem sałatkę. Wymieszaj dobrze całość. Udekoruj pokrojoną natką pietruszki.
Smecznego, zdrowego!
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco !
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie dodał komentarza
Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy