Zaloguj się:

lub  
 
 

Sałatka z kiełkami fasoli mung

 

opublikowano: 20/08/2013

Fasola mung podobnie jak inne rośliny strączkowe jest nieocenionym źródłem białka. Dzięki obecności wytwarzanych w procesie kiełkowania enzymów białko jest łatwo przyswajalne. Kiełki są też znacznie lżej strawne niż fasola, zawierają wszystkie ważne dla organizmu witaminy (A, B, C i E) oraz sole mineralne. Dzięki dużej ilości antyutleniaczy kiełki pomagają zapobiegać chorobom cywilizacyjnym.

Kiełki fasoli mung mają łagodny smak dzięki czemu idealnie nadają się do sałatek - w surowej formie mają najwięcej wartości odżywczych!

Dzięki sporej zawartości białka i niewielkiej kaloryczności sałatka idealnie sprawdzi się na kolację np. po porannym czy popołudniowym treningu.

 salatka z kielkami

Składniki (na 2 osoby):

  • pół szklanki ugotowanej fasoli jaś (może być też z puszki, ale ta gotowana jest zdrowsza)
  • duża garść kiełków fasoli mung
  • duży pomidor
  • kawałek czerwonej papryki (surowej)
  • 3 łyżki śmietany
  • duży ząbek czosnku
  • natka pietruszki (łyżka)
  • sól, cukier, pieprz - szczypta

Wykonanie:

Fasolę wsyp do miski, dodaj pomidora i paprykę - pokrojone w kostkę. Kiełki pokrój na mniejsze kawałki i wsyp do miski. Śmietanę wymieszaj ze szczyptą soli, cukru i pieprzu. Wciśnij ząbek czosnku i wymieszaj. Polej sosem sałatkę. Wymieszaj dobrze całość. Udekoruj pokrojoną natką pietruszki.

Smecznego, zdrowego!

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy