Zaloguj się:

lub  
 
 

Sałatka z grillowanych warzyw

 

autor: Katarzyna Żbikowska-Jusis, opublikowano: 19/04/2013

Taka sałatka to wspaniały kąsek dla tych, którzy uwielbiają wiosenne i letnie grillowanie! Kto powiedział, że z grilla może być tylko tłusta kiełbasa lub inne cholesterolowe bomby? Spróbuj czegoś innego. Grillowane warzywa same w sobie są pyszne, a w połączeniu z aromatycznym sosem z oliwy i czosnku stanowią istny rarytas. Spróbuj sama.

 salatka grillowane warzywa

Składniki (dla 4 osób):

  • ok 250g świeżych zielonych szparagów
  • 3 papryki (najlepiej różnokolorowe)
  • 3 małe cukinie
  • 1 bakłażan
  • kilka - kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oliwy z oliwek extra vergine (około 5)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • garstka świeżych liści bazylii
  • sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielony)

Wykonanie:

Odkrój trwarde końcówki szparagów. Zagotuj w niewielkim garnku wodę i zanuż łodygi szparagów na około 2 minuty w gotującej się osolonej wodzie (dzięki temu zmiękną). Odcedź i przelej zimną wodą.

Cukinie pokrój na skośne plasterki o grubości około 1cm (zwykłe plasterki mogą być zbyt małe aby położyć je na grilla). Papryki oczyść z pestek i pokrój na ćwiartki. Pokrój bakłażana na podłużne plastry.

Umieść wszystkie warzywa w dużej misce. Posól je i popieprz do smaku. Wymieszaj połowę oliwy z 2 ząbkami czosnku. Zalej nią warzywa tak, aby wszystkie były nią pokryte. Wyłuż warzywa na grilla (ważne, aby był na nim tylko żar, tak aby warzywa się nie spaliły!). Dla ułatwienia możesz użyć specjalnej tacki do grilla - dzieki temu będziesz mieć pewność, że warzywa Ci nie uciakną:)

Gotowe warzywa poukładaj na dużym talerzu. Na wierzchu ułuż pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki.

Wymieszaj pozostałą oliwę z rozciśniętym ząbkiem czosnku oraz octem balsamicznym. Polej sosem warzywa. Udekoruj porwanymi listkami bazylii.

Sałatka jest przepyszna na ciepło lub po ostudzeniu.

 

 

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy