Zaloguj się:

lub  
BIEG FABRYKANTA
 
 

Sałatka wiosenna

 

autor: Kamila Jankowska, www.smakowite.com, opublikowano: 14/03/2017

Wiosną dużo osób boryka się z wiosennym przesileniem. Żeby nie dać się zmęczeniu i gorszemu samopoczuciu, najlepiej postawić na dużo surowych warzyw w diecie, w szczególności zielonych. Dlatego warto codziennie zjeść pożywną sałatkę na bazie sałaty i innych liści.

saatka wiosenna z truskawkami

Składniki (na 1 osobę):

  • 3-4 garście sałaty (można też użyć innych liści np. szpinaku, rukwi wodnej, jarmużu)
  • 1 pomidor
  • kilka truskawek
  • pół awokado
  • kawałek fety
  • kawałek bagietki lub bułki
  • po łyżce nasion słonecznika i płatków migdałowych (można też dodać orzeszki piniowe, pestki dyni itp.)
  • 3 łyżki oliwy + oliwa/masło do smażenia, czubata łyżeczka miodu, 2 łyżeczki soku z cytryny, mały ząbek czosnku, po łyżeczce czosnku granulowanego i pikantnej papryki w proszku, sól i pieprz

Przygotowanie:

Bagietkę lub bułkę pokroić w kostkę, doprawić granulowanym czosnkiem, papryką w proszku i pieprzem, następnie smażyć na oliwie lub maśle tak długo, aż otrzymamy chrupiące grzanki.

3 łyżki oliwy wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i pieprzem, odstawić na bok.

Fetę, pomidora, truskawki i awokado pokroić w mniejsze kawałki.

W głebokim talerzu/misce ułożyć sałatę, a na niej truskawki, pomidora, awokado i fetę. Całość polapać przygotowanym wcześniej dresingiem i posypać pestkami słonecznika, płatkami migdałowymi, i grzankami. Jeść od razu po przygotowaniu.

Źródło - http://smakowite.com/2015/05/04/salatka-z-truskawkami-i-awokado/

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy