Zaloguj się:

lub  
POZNAN
 
 

Pasztet do smarowania z pieczarek

 

autor: Kamila Jankowska, www.smakowite.com, opublikowano: 18/01/2016

Prosty w przygotowaniu i bardzo smacznypasztet wegetariański do pieczywa. Pieczarki zawierają sporo białka, witamin z grupy B i różnych mikroelementów. Bardzo dobrze zastępują mięso w diecie wegetariańskiej. Mają przy tym niewiele kalorii, więc mogą być bez wyrzutów sumienia spożywane przez osoby na diecie.

Pasztet pieczarkowy najlepiej smakuje na kromce pełnoziarnistego chleba z ogórkiem kiszonym.

pasta z pieczarek2

Składniki:

  • 200 g pieczarek
  • 1 ugotowany ziemniak
  • sos sojowy, sól, pieprz, opcjonalnie trochę startego parmezanu lub w wersji wegańskiej nieaktywnych płatków drożdżowych
  • olej (np. rzepakowy) do smażenia

Przygotowanie:

Pieczarki pokroić w mniejsze kawałki i podsmażyć na oleju, doprawić niewielką ilością soli i sporą ilością pieprzu. Następnie zmiksować pieczarki z ziemniakiem, doprawić do smaku sosem sojowym i serem lub płatkami drożdżowymi. 

 

Źródło: http://smakowite.com/

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy