opublikowano: 01/04/2013
Połączenie świeżych warzyw i puszkowanej fasoli to sposób na szybką, a jednocześnie smaczną i sycąca sałatkę. Dzięki zawartości różnych gatunków fasoli sałatka dostarcza sporo białka dlatego idealnie się sprawdzi jako posiłek regeneracyjny po wysiłku.
Składniki:
- około 250 gram zielonej fasolki szparagowej
- garść gotowanej soczewicy zielonej
- puszka czerwonej fasolki w socie własnym
- puszka fasoli cannellini
- kilka pieczarek
- kilka liści sałaty
- kilka listków świeżej bazylii
- 1-2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1/2-2/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (może być wymieszany pół na pół zwykły jogurt z greckim)
- sok z cytryny
- sół, pieprz
Wykonanie:
Ugotuj fasolkę szparagową tak, aby była lekko twardawa. Ugotuj do miękkości soczewicę. Fasolę dobrze odsącz i przepłucz wodą (możesz rozsypać na ściereczce do wysuszenia).Pieczarki (surowe) umyj i pokrój w plasterki. Pokrój również cebulę dymkę.
Przygotuj sos: jogurt wlej do miski, dodaj sok z cytryny i musztardę. Wymieszaj wszystko na gładką masę. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Wymieszaj przygotowane wcześniej składniki (fasole, soczewicę, dymkę i pieczarki) z sosem.
Opłucz liście sałaty, a następnie wysusz. Ułóż je na półmisku. Przełóż warzywa z sosem na sałatę i udekoruj listkami bazylii.
Smacznego!
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco !
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie dodał komentarza
Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy