Zaloguj się:

lub  
 
 

Kremowa sałatka z fasoli

 

opublikowano: 01/04/2013

Połączenie świeżych warzyw i puszkowanej fasoli to sposób na szybką, a jednocześnie smaczną i sycąca sałatkę. Dzięki zawartości różnych gatunków fasoli sałatka dostarcza sporo białka dlatego idealnie się sprawdzi jako posiłek regeneracyjny po wysiłku.

 salatka kremowa z fasolki

Składniki:

  • około 250 gram zielonej fasolki szparagowej
  • garść gotowanej soczewicy zielonej
  • puszka czerwonej fasolki w socie własnym
  • puszka fasoli cannellini
  • kilka pieczarek
  • kilka liści sałaty
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1-2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1/2-2/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (może być wymieszany pół na pół zwykły jogurt z greckim)
  • sok z cytryny
  • sół, pieprz

Wykonanie:

Ugotuj fasolkę szparagową tak, aby była lekko twardawa. Ugotuj do miękkości soczewicę. Fasolę dobrze odsącz i przepłucz wodą (możesz rozsypać na ściereczce do wysuszenia).Pieczarki (surowe) umyj i pokrój w plasterki. Pokrój również cebulę dymkę.

Przygotuj sos: jogurt wlej do miski, dodaj sok z cytryny i musztardę. Wymieszaj wszystko na gładką masę. Dodaj sól i pieprz do smaku.

Wymieszaj przygotowane wcześniej składniki (fasole, soczewicę, dymkę i pieczarki) z sosem.

Opłucz liście sałaty, a następnie wysusz. Ułóż je na półmisku. Przełóż warzywa z sosem na sałatę i udekoruj listkami bazylii.

Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy