Zaloguj się:

lub  
 
 

Kaszotto z botwinką

 

autor: Katarzyna Żbikowska, trener personalny, opublikowano: 18/05/2018

Kiedy pierwszy raz usłyszałam słowo "kaszotto" na mojej twarzy pojawił się pobłażliwy uśmiech. Czego to ludzie nie wymyślą? Później jednak pomyślałam, że spróbuję - kaszotto to danie z kaszy inspirowane włoskim risotto. I tak zaczęła się ta przygoda z kaszami w roli głównej. Jesli wolisz możesz nazwac to danie sałatką z kaszy ponieważ serwuje się je na zimno, co jest atutem tej potrawy - idealnie nadaje się ona bowiem do pudełka na drugie śniadanie czy zdrowy lunch do pracy. Przygotowanie nie jest trudne a efekt smakowy zaskakująco pozytywny. Bazą jest kasza gryczana bogata w mikro i makroelementy.

 kotto z botwinka

Składniki:

  • 1/4 szklanki kaszy gryczanej palonej (objetość nieugotowana)
  • Pęczek botwinki (razem z młodymi buraczkami)
  • Garść ciecierzycy (najlepiej samodzielnie gotowanej; w ostateczności może być z puszki)
  • ok 70 g sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • Olej (rzepakowy, słonecznikowy lub z pestek winogron)
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ostudź. Botwinkę posiekaj, buraczki pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć buraczki (botwinkę dokładamy później). Duś buraczki na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Dodaj posiekaną botwinkę i duś kolejne 10 minut. Dodaj wyciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku. Pozostaw do ostygnięcia. Ser pokrój w kostkę. 

Kaszę wymieszaj z botwinką, ciecierzycą i serem. Smacznego :)

 

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy