Zaloguj się:

lub  
 
 

Gulasz z cieciorki i cukini

 

opublikowano: 17/05/2013

Oryginalny, lekki gulasz z ciecierzycy, który jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, a jednocześnie pełen składników odżywczych. Połączenie węglowodanów z niewielką ilością białka i małą ilością zdrowych tłuszczów roślinnych nie obciąża żołądka więc taki gulasz można zjeść nawet na późną obiado-kolację po treningu. Potrawa ta dostarcza nie tylko sporo mikroelementów, ale też solidnej porcji błonnika wpływającego korzystnie na przemianę materii.

 cukinia2

Składniki:

  • Puszka ciecierzycy w sosie własnym (lub równowartość ugotowanej samodzielnie ciecierzycy – należy moczyć wcześniej przez noc)
  • 2 małe cukinie (lub 1 większa)
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 1 świeży pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego gęstego (lub pół szklanki koncentratu z kartonika)
  • 3 łyżki oleju
  • Sól, pieprz, cukier

Wykonanie:

Cebulę przesmażyć na oleju (zeszklić). Marchew pokroić w plasterki. Dodać na patelnię i podsmażyć. Podlać wodą, żeby się nie przypaliła.

Cukinię umyć i pokroić w plasterki (lub pół-plasterki). Nie obierać ze skórki!  Dodać na patelnię i dusić pod przykryciem aż cukinia trochę zmięknie.

Pomidora obrać ze skórki i pokroić w drobne kawałki. Dodać na patelnię i wymieszać.

Przełożyć wszystko do garnka. Dodać cieciorkę. Jeśli korzystamy z puszkowanej dodajemy również sos - jeśli z gotowanej samodzielnie, możemy dodać trochę wody, w której się gotowała. Dusić na małym ogniu przez kilka minut.

Dodać sól do smaku, kurkumę, pieprz i szczyptę cukru. Dołożyć koncentratu pomidorowego (warto sprawdzić smak, żeby nie przesadzić z ilością pomidorów, bo nadmiar koncentratu pomidorowego może „zabić” smak innych składników). Na samym końcu dodać zmiażdżony ząbek czosnku. Potrawę pozostawić na 2-3 godziny żeby składniki się „przegryzły”.

Podawać z ryżem naturalnym lub zwykłym. 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy