opublikowano: 17/05/2013
Oryginalny, lekki gulasz z ciecierzycy, który jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, a jednocześnie pełen składników odżywczych. Połączenie węglowodanów z niewielką ilością białka i małą ilością zdrowych tłuszczów roślinnych nie obciąża żołądka więc taki gulasz można zjeść nawet na późną obiado-kolację po treningu. Potrawa ta dostarcza nie tylko sporo mikroelementów, ale też solidnej porcji błonnika wpływającego korzystnie na przemianę materii.
Składniki:
- Puszka ciecierzycy w sosie własnym (lub równowartość ugotowanej samodzielnie ciecierzycy – należy moczyć wcześniej przez noc)
- 2 małe cukinie (lub 1 większa)
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 1 świeży pomidor
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego gęstego (lub pół szklanki koncentratu z kartonika)
- 3 łyżki oleju
- Sól, pieprz, cukier
Wykonanie:
Cebulę przesmażyć na oleju (zeszklić). Marchew pokroić w plasterki. Dodać na patelnię i podsmażyć. Podlać wodą, żeby się nie przypaliła.
Cukinię umyć i pokroić w plasterki (lub pół-plasterki). Nie obierać ze skórki! Dodać na patelnię i dusić pod przykryciem aż cukinia trochę zmięknie.
Pomidora obrać ze skórki i pokroić w drobne kawałki. Dodać na patelnię i wymieszać.
Przełożyć wszystko do garnka. Dodać cieciorkę. Jeśli korzystamy z puszkowanej dodajemy również sos - jeśli z gotowanej samodzielnie, możemy dodać trochę wody, w której się gotowała. Dusić na małym ogniu przez kilka minut.
Dodać sól do smaku, kurkumę, pieprz i szczyptę cukru. Dołożyć koncentratu pomidorowego (warto sprawdzić smak, żeby nie przesadzić z ilością pomidorów, bo nadmiar koncentratu pomidorowego może „zabić” smak innych składników). Na samym końcu dodać zmiażdżony ząbek czosnku. Potrawę pozostawić na 2-3 godziny żeby składniki się „przegryzły”.
Podawać z ryżem naturalnym lub zwykłym.
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco !
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie dodał komentarza
Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy