Zaloguj się:

lub  
 
 

Sos jarmużowy

 

autor: Ilona Berezowska, opublikowano: 21/11/2011

Jarmuż  to jedna z najzdrowszych roślin, dostępnych u nas zimą. Jest bogatym źródłem karotenu, witaminy A, C, K. Zawiera związki oczyszczające  organizm, przeciwzapalne a nawet wspomagające profilaktykę przeciwnowotworową. Dla biegaczek stanowi istotne źródło żelaza i łatwo przyswajalnego wapnia. Ma także wpływ gospodarkę hormonalną i produkcję kolagenu. Do tego jest smaczny i prosty do przyrządzenia.  Naprawdę warto się z nim zaprzyjaźnić, chociaż niełatwo go kupić. W hipermarketach bywa bardzo rzadko. Trzeba szukać na bazarkach, różnych ekologicznych kiermaszach i w sklepach z organiczną żywnością.  Szczęściary, które mają swój ogródek, mogą go po prostu wyhodować. Kupując, należy wybierać okazy o mniejszych, jędrnych  liściach, bez śladów zżółcenia. W lodówce można go trzymać 5 dni. Łatwo się zamraża . Wystarczy umyć liście, pociąć na kawałki, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować przez 8-10min. Po przestudzeniu zamrozić i potem, używać dodając do potraw bez wcześniejszego rozmrażania.

 

SKŁADNIKI:

Jarmuż  (zależnie od wielkości 5-7 liści)

2 łyżki śmietany

10 dag sera lazur (lub innego pleśniowego)

Cebula

1/3 szklanki białego wina

Oliwa lub masło

Sól, pieprz, ewentualnie sproszkowana ostra papryczka

 

WYKONANIE:

1. Umyć dokładnie jarmuż. Liście pokroić, wycinając ich twarde nerwy i ogonki.

2.  Blanszować jarmuż w osolonym wrzątku przez 8-10 minut. Odcedzić  wodę.

3.  Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić na nim cebulę. Dodać jarmuż.

4.  Dolać wino i poczekać aż alkohol odparuje.

5.  Do śmietany w pokojowej temperaturze ,dodać odrobinę wywaru z jarmużu i dokładnie wymieszać.

6. Do jarmużu dodać kawałki pleśniowego sera i dokładnie go rozpuścić, cały czas mieszając.

7. Przyprawić. Soli używać oszczędnie. Ser pleśniowy zazwyczaj jest dosyć słony.

8. Dodać śmietanę.

9. Zagotować i od razu podawać z makaronem lub plackami ziemniaczanymi.

 

Smacznego

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy