Zaloguj się:

lub  
 
 

Melon z sosem jagodowo-malinowym

 

opublikowano: 14/07/2013

Wykwintny deser na letnie przyjęcie lub… smakowita nagroda po treningu w upalne dni. Wszystko jedno w jakiej roli wystąpi u Ciebie – proponowane słodkości to mnóstwo witamin, minerałów i antyoksydantów.

 cantaloupe

Składniki:

  • 450 g świeżych jagód i malin
  • 1 dojrzały melon (dla urozmaicenia można wykorzystać po połowie 2 różnych melonów)
  • 2 łyżki dżemu z porzeczek, truskawek lub malin
  • 1 gałązka świeżej mięty
  • Garstka płatków migdałów

Wykonanie:

Wsypać większość jagód i malin na patelnię (trochę zostawić do dekoracji). Wlać na patelnię 2 łyżki wody i podgrzać owoce wraz z gałązką mięty. Poczekać aż owoce puszczą sok. Gałązkę mięty usunąć. Owoce przełożyć do miksera (lub na duże sito), dodać dżem. Utrzeć razem aż powstanie mus owocowy.

Melona przekroić na pół, wyjąć łyżką pestki i obrać ze skórki. Pokroić w plasterki i rozłożyć je na dużym talerzu. Polać sosem, przyozdobić pozostałymi jagodami i malinami. Posypać płatkami migdałów.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy