autor: WASA/ Foto: Julita Strzałkowska, opublikowano: 07/12/2014
Zdrowo się odżywiasz, dbasz o linię, ale nie chcesz rezygnować ze smaku? Wcale nie musisz! Przed Tobą pyszna i pożywna przekąska- idealna na kolację lub posiłek w pracy:)
Składniki:
- 90 dkg łososia
- 1 1/2 łyżki soli morskiej
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1/2 łyżki cukru białego
- 1 1/2 otartej skórki z grejpfruta
- 1/2 łyżki zielonego i czerwonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- 1/2 łyżki ziarenek jałowca rozgniecionego w moździerzu
- Kromki pieczywa WASA SPORT
Przygotowanie:
Łosoś:
Składniki marynaty mieszamy i nacieramy nią łososia. Układamy w naczyniu, najlepiej szklanym lub ceramicznym, przykrywamy folią spożywczą i mocno obciążamy. Zostawiamy w lodówce na 3 dni, regularnie usuwając zbierający się płyn. Czwartego dnia wyjmujemy łososia, usuwamy nadmiar marynaty, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na dobę do lodówki, w celu utrwalenia się marynowania. Gravlax z łososia kroimy w cienkie plastry, ukłdamy na pieczywie WASA SPORT, polewamy sosem jogurtowo – koperkowym.
Sos jogurtowo - koperkowy:
300 ml jogurtu greckiego
1 łyżka posiekanego kopru
1 łyżka pokrojonego grapefruita
1 łyżka miodu
sól
Jogurt, koper, grejprut, miód wymieszać. Doprawić solą do smaku i odstawić na 15 minut.
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco !
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie dodał komentarza
Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy