Zaloguj się:

lub  
 
 

Gravlax z sosem jogurtowo – koperkowym

 

autor: WASA/ Foto: Julita Strzałkowska, opublikowano: 07/12/2014

Zdrowo się odżywiasz, dbasz o linię, ale nie chcesz rezygnować ze smaku? Wcale nie musisz! Przed Tobą pyszna i pożywna przekąska- idealna na kolację lub posiłek w pracy:)

Wasa Gravlax z ososia z sosem jogurtowym Julita Strzakowska photo 5

Składniki:

  • 90 dkg łososia
  • 1 1/2 łyżki soli morskiej
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1/2 łyżki cukru białego
  • 1 1/2 otartej skórki z grejpfruta
  • 1/2 łyżki zielonego i czerwonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • 1/2 łyżki ziarenek jałowca rozgniecionego w moździerzu
  • Kromki pieczywa WASA SPORT

Przygotowanie:

Łosoś:
Składniki marynaty mieszamy i nacieramy nią łososia. Układamy w naczyniu, najlepiej szklanym lub ceramicznym, przykrywamy folią spożywczą i mocno obciążamy. Zostawiamy w lodówce na 3 dni, regularnie usuwając zbierający się płyn. Czwartego dnia wyjmujemy łososia, usuwamy nadmiar marynaty, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na dobę do lodówki, w celu utrwalenia się marynowania. Gravlax z łososia kroimy w cienkie plastry, ukłdamy na pieczywie WASA SPORT, polewamy sosem jogurtowo – koperkowym.


Sos jogurtowo - koperkowy:
300 ml jogurtu greckiego
1 łyżka posiekanego kopru
1 łyżka pokrojonego grapefruita
1 łyżka miodu
sól


Jogurt, koper, grejprut, miód wymieszać. Doprawić solą do smaku i odstawić na 15 minut.

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy