Zaloguj się:

lub  
 
 

 

opublikowano: 19/01/2014

To pytanie być może brzmi nico dziwnie - w dobie kiedy powszechnie mówi się o tym że Twój talerz w 2/3 powinny wypełniać właśnie warzywa. Jednak w środku zimy warto zadać sobie pytanie - czy na pewno wszystkie warzywa są takie dobre? Niestety - niekoniecznie! Wiele z nich zimową porą zawiera bowiem szkodliwe dla zdrowia pestycycy, "utrwalacze" i inne "dodatki" chemiczne. W przeciwnym razie bowiem niektóre z tych warzyw albo w ogóle by nie wyrosły o tej porze roku albo nie dało by się ich przetransortować z odległych krajów...

Jakie warzywa jeść zimą?

Najlepsze są rodzime "kiszonki" (kapusta kiszona, ogórki) a także łatwe w przechowaniu bulwy -  buraki, seler, marchew, korzeń pietruszki, rzepa, por, cebula, cykoria.

Całkiem "w porządku" są także mrożonki, choć warto mieć na uwadze, że mają bardzo ograniczoną zawartość witamin.

 

Czego unikać?

Pomidory, ogórki, papryka, szpinak paczkowany - to warzywa, które powszechnie można kupić w hipermarketach przez okrągły rok. Zimą nie są one jednak dobrym wyborem. Bardzo często bowiem zawierają dużą ilość szkodliwych substancji chemicznych (pestycydy, azotany)

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy