opublikowano: 19/01/2014
To pytanie być może brzmi nico dziwnie - w dobie kiedy powszechnie mówi się o tym że Twój talerz w 2/3 powinny wypełniać właśnie warzywa. Jednak w środku zimy warto zadać sobie pytanie - czy na pewno wszystkie warzywa są takie dobre? Niestety - niekoniecznie! Wiele z nich zimową porą zawiera bowiem szkodliwe dla zdrowia pestycycy, "utrwalacze" i inne "dodatki" chemiczne. W przeciwnym razie bowiem niektóre z tych warzyw albo w ogóle by nie wyrosły o tej porze roku albo nie dało by się ich przetransortować z odległych krajów...
Jakie warzywa jeść zimą?
Najlepsze są rodzime "kiszonki" (kapusta kiszona, ogórki) a także łatwe w przechowaniu bulwy - buraki, seler, marchew, korzeń pietruszki, rzepa, por, cebula, cykoria.
Całkiem "w porządku" są także mrożonki, choć warto mieć na uwadze, że mają bardzo ograniczoną zawartość witamin.
Czego unikać?
Pomidory, ogórki, papryka, szpinak paczkowany - to warzywa, które powszechnie można kupić w hipermarketach przez okrągły rok. Zimą nie są one jednak dobrym wyborem. Bardzo często bowiem zawierają dużą ilość szkodliwych substancji chemicznych (pestycydy, azotany)
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco !
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie dodał komentarza
Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy