autor: Katarzyna Żbikowska-Jusis, opublikowano: 06/05/2015
Węglowodany mogą być bardzo zdrowe, pożywne i mieć niski indeks glikemiczny. Takie są ciasteczka owsiane upieczone bez grama mąki i cukru. A jednak - są nie tylko zdrowe, ale też wyjątkowo pyszne! Warto zrobić takie ciasteczka samodzielnie w domu, bo wtedy mamy pewność, że zawierają tylko najlepszej jakości składniki.
Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych
- 400ml mleka (może być zwykłe, sojowe lub ryżowe)
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/3 szklanki posiekanych drobno daktyli
- 1/3 szklanki posiekanych drobno suszonych fig
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1/3 szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- 6 kostek gorzkiej czekolady
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
Wykonanie:
Płatki owsiane wymieszaj z bakaliami i zalej gorącym mlekiem. Wymieszaj i odstaw na 1,5 - 2 godzin pod przykryciem. W tym czasie płatki powinny zmięknąć i zmienić się w lekko klejącą się masę.
Dodaj siemię lniane, cynamon i przyprawę do piernika. Wymieszaj. Czekoladę pokrój w drobne kosteczki i dodaj na sam koniec. Wymieszaj. Sklejaj kulki wielkości orzecha włoskiego i kładź na wyłozoną papierem do pieczenia płaską blachę. Spłaszczaj kulki łyżką lub ręką na ciasteczka wysokości ok 1cm.
Piecz pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W połowie pieczenia możesz przewrócić ciasteczka na drugą stronę.
Smacznego!
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco !
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie dodał komentarza
Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy