Zaloguj się:

lub  
 
 

Ciasteczka owsiane z bakaliami

 

autor: Katarzyna Żbikowska-Jusis, opublikowano: 06/05/2015

Węglowodany mogą być bardzo zdrowe, pożywne i mieć niski indeks glikemiczny. Takie są ciasteczka owsiane upieczone bez grama mąki i cukru. A jednak - są nie tylko zdrowe, ale też wyjątkowo pyszne! Warto zrobić takie ciasteczka samodzielnie w domu, bo wtedy mamy pewność, że zawierają tylko najlepszej jakości składniki.

ciasteczka owsiane

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 400ml mleka (może być zwykłe, sojowe lub ryżowe)
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki posiekanych drobno daktyli
  • 1/3 szklanki posiekanych drobno suszonych fig
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników

Wykonanie:

Płatki owsiane wymieszaj z bakaliami i zalej gorącym mlekiem. Wymieszaj i odstaw na 1,5 - 2 godzin pod przykryciem. W tym czasie płatki powinny zmięknąć i zmienić się w lekko klejącą się masę.

Dodaj siemię lniane, cynamon i przyprawę do piernika. Wymieszaj. Czekoladę pokrój w drobne kosteczki i dodaj na sam koniec. Wymieszaj. Sklejaj kulki wielkości orzecha włoskiego i kładź na wyłozoną papierem do pieczenia płaską blachę. Spłaszczaj kulki łyżką lub ręką na ciasteczka wysokości ok 1cm.

Piecz pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W połowie pieczenia możesz przewrócić ciasteczka na drugą stronę.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy