Zaloguj się:

lub  
 
 

Chlebek bananowy z mąki orkiszowej

 

autor: Katarzyna Żbikowska, opublikowano: 05/09/2017

Kupujesz banany, a potem leżą, robią się brązowe i lądują w koszu? Zanim wyrzucisz je kolejny raz przeczytaj nasz przepis na zdrowy i smaczny chlebek bananowy - idealny jako przekąska przed treningiem lub bezpośrednio po bieganiu celem uzupełnienia glikogenu w mięśniach. Idealnie sprawdzi się jako szybkie śniadanie do kawy. Smakuje dzieciom i wzbudza pozytywne zaskoczenie u dorosłych :) Do jego wykonania nie potrzeba nawet miksera. Wystarczy spory garnek i łyżka (do wymieszania składników) i wąska blaszka (tzw. keksówka) do upieczenia chlebka. Przygotowanie kilka - kilkanaście minut. Pieczenie około 50 minut. Do dzieła!

chlebek bananowy Składniki:

  • 3-4 bardzo dojrzałe (przejrzałe) banany, na które nikt już nie ma apetytu
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • ok 75 g masła
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • garść suszonej żurawiny
  • garść rodzynek
  • garść pokruszonych orzechów włoskich
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • kilka łyżeczek mieszanki przypraw do piernika

Przygotowanie:

Masło rozpuść w garnku i przestudź. W międzyczasie obierz banany i rozgnieć je widelcem na wmiarę jednolitą masę. Dodaj do masła rozgniecione banany, jajka, cukier i wszystko wymieszaj łyżką. Dodaj mąkę mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Wsyp sodkę, cynamon i przyprawę do piernika. Na koniec dodaj żurawinę, rodzynki i pokruszone orzechy. Wszystko wymieszaj. Masę przelej do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piecz około 50 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym wcześniej do 170 stopni. Sprawdzaj patyczkiem czy jest już upieczone (patyczek musi być suchy). 

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy