autor: Katarzyna Żbikowska, opublikowano: 05/09/2017
Kupujesz banany, a potem leżą, robią się brązowe i lądują w koszu? Zanim wyrzucisz je kolejny raz przeczytaj nasz przepis na zdrowy i smaczny chlebek bananowy - idealny jako przekąska przed treningiem lub bezpośrednio po bieganiu celem uzupełnienia glikogenu w mięśniach. Idealnie sprawdzi się jako szybkie śniadanie do kawy. Smakuje dzieciom i wzbudza pozytywne zaskoczenie u dorosłych :) Do jego wykonania nie potrzeba nawet miksera. Wystarczy spory garnek i łyżka (do wymieszania składników) i wąska blaszka (tzw. keksówka) do upieczenia chlebka. Przygotowanie kilka - kilkanaście minut. Pieczenie około 50 minut. Do dzieła!
Składniki:
- 3-4 bardzo dojrzałe (przejrzałe) banany, na które nikt już nie ma apetytu
- 2 jajka
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- ok 75 g masła
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- garść suszonej żurawiny
- garść rodzynek
- garść pokruszonych orzechów włoskich
- 4 łyżeczki cynamonu
- kilka łyżeczek mieszanki przypraw do piernika
Przygotowanie:
Masło rozpuść w garnku i przestudź. W międzyczasie obierz banany i rozgnieć je widelcem na wmiarę jednolitą masę. Dodaj do masła rozgniecione banany, jajka, cukier i wszystko wymieszaj łyżką. Dodaj mąkę mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Wsyp sodkę, cynamon i przyprawę do piernika. Na koniec dodaj żurawinę, rodzynki i pokruszone orzechy. Wszystko wymieszaj. Masę przelej do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piecz około 50 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym wcześniej do 170 stopni. Sprawdzaj patyczkiem czy jest już upieczone (patyczek musi być suchy).
Smacznego :)
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco !
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie dodał komentarza
Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy