autor: Anna Zatwarnicka, opublikowano: 17/11/2021
Bułeczki - świeże, pachnące, chrupiące. Kto nie lubi świeżego pieczywa ze złocistą skórką, którego zapach roznosi się przy każdej piekarni i w każdym sklepie spożywczym z samego rana. Niestety bułeczki dostępne w sprzedaży nie zawsze są wypiekane tak jak byśmy tego chciały. Większość sklepowego pieczywa, posiada w swoim składzie regulatory kwasowości, spulchniacze, aromaty i całe mnóstwo innej chemii, która nie jest zdrowa dla naszego organizmu. Na szczęście jest na to sposób - w dzisiejszych czasach każda Pani domu posiada piekarnik i z powodzeniem może sama wypiec swoje ulubione pieczywo. Czas przygotowania, wyrastania pieczywa i jego wypiekania nie jest krótki ale biorąc pod uwagę jak bardzo zdrowe dla nas jest samodzielnie wypiekane pieczywo, warto poświęcić czas na jego przygotowanie.
Bułeczki pszenno – gryczano - lniane
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typu 1850
- 1,5 szklanki gryczanej pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki mąki lnianej
- 1 opakowanie suchych drożdży, czyli 8g
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 2 szklanki letniej wody (szklanka ma pojemność 250 ml)
Bułeczki pszenno – żytnio – cieciorkowe
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typu 1850
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej żytniej
- 1 opakowanie suchych drożdży, czyli 8g
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 2 szklanki letniej wody (szklanka ma pojemność 250 ml)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatamy, mieszamy i wyrabiamy przez około 10-15 min. Następnie, ciasto zakrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na godzinę, w ciepłym miejscu, aż do wyrośnięcia. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ponownie chwilkę wyrabiamy ciasto (na tym etapie możemy dosypać do ciasta ziarna słonecznika, chia, pestni z dyni, ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia). Ustawiamy piekarnik na 200 stopni, funkcja góra - dół. Formujemy bułeczki i kładziemy na blachę w odstępach (bułki jeszcze urosną). Bułeczki ułożone na blasze, ponownie przykrywamy ściereczką na 20-30 min. Po upływie tego czasu wstawiamy blachę z bułeczkami do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 min. Z każdego przepisu otrzymamy około 10 bułeczek. Smacznego.
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco !
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie dodał komentarza
Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy