Zaloguj się:

lub  
 
 

Zdrowe bułeczki w dwóch wersjach!

 

autor: Anna Zatwarnicka, opublikowano: 17/11/2021

Bułeczki - świeże, pachnące, chrupiące. Kto nie lubi świeżego pieczywa ze złocistą skórką, którego zapach roznosi się przy każdej piekarni i w każdym sklepie spożywczym z samego rana. Niestety bułeczki dostępne w sprzedaży nie zawsze są wypiekane tak jak byśmy tego chciały. Większość sklepowego pieczywa, posiada w swoim składzie regulatory kwasowości, spulchniacze, aromaty i całe mnóstwo innej chemii, która nie jest zdrowa dla naszego organizmu. Na szczęście jest na to sposób - w dzisiejszych czasach każda Pani domu posiada piekarnik i z powodzeniem może sama wypiec swoje ulubione pieczywo. Czas przygotowania, wyrastania pieczywa i jego wypiekania nie jest krótki ale biorąc pod uwagę jak bardzo zdrowe dla nas jest samodzielnie wypiekane pieczywo, warto poświęcić czas na jego przygotowanie. 

 Pszenno gryczano lniane

Bułeczki pszenno – gryczano - lniane

 Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typu 1850 
  • 1,5 szklanki gryczanej pełnoziarnistej 
  • 0,5 szklanki mąki lnianej 
  • 1 opakowanie suchych drożdży, czyli 8g 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 
  • 2 szklanki letniej wody (szklanka ma pojemność 250 ml) 

 

Bułeczki pszenno – żytnio – cieciorkowe

 Składniki: 

  • 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typu 1850 
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy 
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej żytniej 
  • 1 opakowanie suchych drożdży, czyli 8g 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 
  • 2 szklanki letniej wody (szklanka ma pojemność 250 ml) 

 

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki zagniatamy, mieszamy i wyrabiamy przez około 10-15 min. Następnie, ciasto zakrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na godzinę, w ciepłym miejscu, aż do wyrośnięcia. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ponownie chwilkę wyrabiamy ciasto (na tym etapie możemy dosypać do ciasta ziarna słonecznika, chia, pestni z dyni, ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia). Ustawiamy piekarnik na 200 stopni, funkcja góra - dół. Formujemy bułeczki i kładziemy na blachę w odstępach (bułki jeszcze urosną). Bułeczki ułożone na blasze, ponownie przykrywamy ściereczką na 20-30 min. Po upływie tego czasu wstawiamy blachę z bułeczkami do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 min. Z każdego przepisu otrzymamy około 10 bułeczek. Smacznego.

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy