autor: Anna Zatwarnicka, opublikowano: 28/10/2022
Sezon na dynię w pełni, w internecie znaleźć można całe mnóstwo przepisów na dania z tego owocu. Bazarowe stragany uginają się pod ciężarem różnych odmian dyni. Kupujemy dynię zwyczajną, piżmową, hokkaido lub muszkatołową. Różnią się one nie tylko pod względem wyglądu ale i smaku. Niektóre dynie doskonale sprawdzają się także jako dekoracja, wszystkie jednak posiadają cenny miąższ, który warto wprowadzić do naszej diety. Od zup kremów, przez ciasta i babeczki po przetwory do słoików. Każdy znajdzie smaczny przepis na dynię, a nie traci ona swoich cennych właściwości nawet po obróbce termicznej. Dlaczego warto ją jeść?
Składniki odżywcze
Dynia to cenne źródło witamin C, B6, A, E i K oraz żelaza, magnezu, fosforu, wapnia, potasu i cynku. Dzięki zawartości białka i błonnika polecana jest szczególnie osobom aktywnym fizycznie.
Dynia, a odchudzanie
Ten smaczny owoc polecany jest osobom będącym na diecie. Dania z dyni są sycące, dzięki czemu nie odczuwamy głodu przez dłuższy czas. Wartość kaloryczna dyni to około 25 kcal na 100 g surowego owocu, ugotowana dynia natomiast posiada ok 20 kcal. Warto więc włączyć ten owoc do jesiennej wersji planu żywieniowego, podczas walki z niechcianymi kilogramami.
Wpływ na kondycję skóry
Dzięki właściwościom złuszczającym martwy naskórek, miąższ z dyni polecany jest do wszelkiego rodzaju naturalnych kosmetyków, które jesteśmy w stanie zrobić w domowych warunkach. Ten cenny owoc wykorzystywany jest również w przemyśle kosmetycznym, jako dodatek do peelingów, kremów i innych artykułów pielęgnacyjnych. Witamina A, C i E ujędrnia skórę, wpływa na nią korzystnie i spowalnia procesy starzenia się. Spożywanie dyni w odpowiednich ilościach wspomaga nawet leczenie łojotoku.
Korzystny wpływ na wzrok
Warto urozmaicić dietę daniami z dyni także ze względu na nasz wzrok. Dynia zawiera mnóstwo beta - karotenu, który posiada właściwości przeciwutleniające. Prowitamina A korzystnie wpływa na wzrok, zapobiega występowaniu zwyrodnień plamki żółtej i poprawia widzenie po zmroku.
Mózg, serce i układ nerwowowy
Ponieważ dynia jest bogata w potas, jej regularne spożywanie pozwala na utrzymanie ciśnienia tętniczego krwi na prawidłowym poziomie. Dzięki zawartości błonnika ten pyszny owoc chroni nas przed chorobą miażdżycową i obniża poziom złego cholesterolu. Najwięcej składników odżywczych znajdziemy w pestkach dyni, które doskonale smakują w formie przekąski. Wspomagają metabolizm, wspierają naszą pamięć, a także są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego.
Insulinooporność
Ponieważ ugotowana dynia posiada bardzo wysoki indeks glikemiczny, jej spożywanie nie jest zalecane osobom z insulinoopornością i diabetykom. Niski indeks glikemiczny mają jednak pestki dyni, dlatego warto wprowadzić je do diety nawet dla cukrzyków.
Jak widać warto włączyć dynię na stałe do naszej diety, poza sezonem w formie pestek, a jesienią możemy przygotowywać różne dania ze świeżych owoców. Jeśli nie przekonał Was powyższy tekst to może zrobi to przepis na pyszne dyniowe frytki, które z pewnością posmakują także dzieciom.
Dyniowe frytki
Składniki:
ok kilogramowa dynia Hokkaido
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
szczypta pieprzu
szczypta ostrej papryki
Wykonanie:
Dynię umyj i przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne, pokrój dynię na frytki. Dyniowe frytki włóż je do miski, zalej bardzo zimna wodą i odstaw na ok godzinę. Po tym czasie wyjmij frytki z wody i bardzo dokładnie je osusz. Wrzuć dynię do dużej miski i zalej 4 łyżkami oleju. W osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie przyprawy z mąką ziemniaczaną i tak powstałą mieszanką posyp dynię. Dokładnie wymieszaj, aby każda frytka była pokryta przyprawami. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej dyniowe frytki, tak aby się z sobą nie dotykały. Rozgrzej piekarnik do 200°C, ustaw pieczenie góra/dół. Włóż blachę z frytkami na środkowy poziom w piekarniku. PO 15 minutach obróć frytki na drugą stronę i piecz kolejne 15 minut. Po 30 minutach pieczenia frytki powinny być gotowe. Smacznego!
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco !
Dodaj komentarz
Komentarze (1)
Napisany przez ordenar zovirax 800 mg en México, 13/08/2023 12:31pm (2 lata temu)
Thank you, I have recently been searching for info about this topic for ages and
yours is the best I have came upon till now. However, what in regards to the conclusion? Are you certain in regards to the supply?
Nikt jeszcze nie dodał komentarza
Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy