Zaloguj się:

lub  
 
 

Dynia, dlaczego warto włączyć ją do naszego menu?

 

autor: Anna Zatwarnicka, opublikowano: 28/10/2022

Sezon na dynię w pełni, w internecie znaleźć można całe mnóstwo przepisów na dania z tego owocu. Bazarowe stragany uginają się pod ciężarem różnych odmian dyni. Kupujemy dynię zwyczajną, piżmową, hokkaido lub muszkatołową. Różnią się one nie tylko pod względem wyglądu ale i smaku. Niektóre dynie doskonale sprawdzają się także jako dekoracja, wszystkie jednak posiadają cenny miąższ, który warto wprowadzić do naszej diety. Od zup kremów, przez ciasta i babeczki po przetwory do słoików. Każdy znajdzie smaczny przepis na dynię, a nie traci ona swoich cennych właściwości nawet po obróbce termicznej. Dlaczego warto ją jeść?

Dynia

Składniki odżywcze

Dynia to cenne źródło witamin C, B6, A, E i K oraz żelaza, magnezu, fosforu, wapnia, potasu i cynku. Dzięki zawartości białka i błonnika polecana jest szczególnie osobom aktywnym fizycznie.

Dynia, a odchudzanie

Ten smaczny owoc polecany jest osobom będącym na diecie. Dania z dyni są sycące, dzięki czemu nie odczuwamy głodu przez dłuższy czas. Wartość kaloryczna dyni to około 25 kcal na 100 g surowego owocu, ugotowana dynia natomiast posiada ok 20 kcal. Warto więc włączyć ten owoc do jesiennej wersji planu żywieniowego, podczas walki z niechcianymi kilogramami.

Wpływ na kondycję skóry

Dzięki właściwościom złuszczającym martwy naskórek, miąższ z dyni polecany jest do wszelkiego rodzaju naturalnych kosmetyków, które jesteśmy w stanie zrobić w domowych warunkach. Ten cenny owoc wykorzystywany jest również w przemyśle kosmetycznym, jako dodatek do peelingów, kremów i innych artykułów pielęgnacyjnych. Witamina A, C i E ujędrnia skórę, wpływa na nią korzystnie i spowalnia procesy starzenia się. Spożywanie dyni w odpowiednich ilościach wspomaga nawet leczenie łojotoku.

Korzystny wpływ na wzrok

Warto urozmaicić dietę daniami z dyni także ze względu na nasz wzrok. Dynia zawiera mnóstwo beta - karotenu, który posiada właściwości przeciwutleniające. Prowitamina A korzystnie wpływa na wzrok, zapobiega występowaniu zwyrodnień plamki żółtej i poprawia widzenie po zmroku.

Mózg, serce i układ nerwowowy

Ponieważ dynia jest bogata w potas, jej regularne spożywanie pozwala na utrzymanie ciśnienia tętniczego krwi na prawidłowym poziomie. Dzięki zawartości błonnika ten pyszny owoc chroni nas przed chorobą miażdżycową i obniża poziom złego cholesterolu. Najwięcej składników odżywczych znajdziemy w pestkach dyni, które doskonale smakują w formie przekąski. Wspomagają metabolizm, wspierają naszą pamięć, a także są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego.

Insulinooporność

Ponieważ ugotowana dynia posiada bardzo wysoki indeks glikemiczny, jej spożywanie nie jest zalecane osobom z insulinoopornością i diabetykom. Niski indeks glikemiczny mają jednak pestki dyni, dlatego warto wprowadzić je do diety nawet dla cukrzyków.

 

Jak widać warto włączyć dynię na stałe do naszej diety, poza sezonem w formie pestek, a jesienią możemy przygotowywać różne dania ze świeżych owoców. Jeśli nie przekonał Was powyższy tekst to może zrobi to przepis na pyszne dyniowe frytki, które z pewnością posmakują także dzieciom.

 

Dyniowe frytki

Składniki:

ok kilogramowa dynia Hokkaido

1 łyżka mąki ziemniaczanej

4 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

szczypta pieprzu

szczypta ostrej papryki

Wykonanie:

Dynię umyj i przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne, pokrój dynię na frytki. Dyniowe frytki włóż je do miski, zalej bardzo zimna wodą i odstaw na ok godzinę. Po tym czasie wyjmij frytki z wody i bardzo dokładnie je osusz. Wrzuć dynię do dużej miski i zalej 4 łyżkami oleju. W osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie przyprawy z mąką ziemniaczaną i tak powstałą mieszanką posyp dynię. Dokładnie wymieszaj, aby każda frytka była pokryta przyprawami. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej dyniowe frytki, tak aby się z sobą nie dotykały. Rozgrzej piekarnik do 200°C, ustaw pieczenie góra/dół. Włóż blachę z frytkami na środkowy poziom w piekarniku. PO 15 minutach obróć frytki na drugą stronę i piecz kolejne 15 minut. Po 30 minutach pieczenia frytki powinny być gotowe. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Komentarze (1)

  • Napisany przez ordenar zovirax 800 mg en México, 13/08/2023 12:31pm (9 miesiące temu)

    Thank you, I have recently been searching for info about this topic for ages and
    yours is the best I have came upon till now. However, what in regards to the conclusion? Are you certain in regards to the supply?

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy