Zaloguj się:

lub  
 
 

Zdrowsze zamienniki cukru

 

opublikowano: 18/12/2019

Nie da się ukryć – cukier jest wszędzie. Można go znaleźć w wielu produktach, również w tych, które wydawałoby się, że są go pozbawione, czyli jogurty naturalne czy kefiry. Specjaliści bija na alarm i zalecają ograniczenie jego spożycia. Czy istnieją zdrowsze odpowiedniki cukru?

primavika zdrowsze zamienniki cukru

Wpływ cukru na zdrowie

Napoje gazowane, słodycze, nabiał czy pieczywo. To tylko nieliczne smakołyki, które nam towarzyszą na co dzień, a w których nie brakuje cukru. Nadmierne jedzenie lub wypijanie produktów bogatych w ten składnik ma negatywny wpływ na zdrowie.

  • Przede wszystkim dieta bogata w cukier jest jedną z najczęstszych przyczyn otyłości. Wszystko ze względu na jego wysoką kaloryczność.
  • Częste jedzenie cukru przy niskiej aktywności fizycznej skutkuje nie tylko przyrostem masy ciała, ale może powodować też próchnicę.
  • Występuje również zależność między dietą bogatą w cukier a rozwojem takich schorzeń jak cukrzyca, zespół metaboliczny czy choroby układu sercowo-naczyniowego (np. nadciśnienie tętnicze).
  • Trawienie cukrów szkodzi mikroflorze jelitowej, co może przyczyniać się do infekcji bakteryjnych.

Jak pokazują badania przeprowadzone przez Główny Urząd Statystyczny, przeciętny Polak zjada aż 40 kg cukru rocznie! Najczęściej stosowany jest tzw. cukier rafinowany, czyli tak naprawdę czysta sacharoza. Dostarcza on do krwiobiegu ogromne ilości glukozy, co więcej organizm może się uzależnić od tego i domagać kolejnej dawki cukru. Wszystko przez towarzyszący spożywaniu produktów bogatych w ten składnik skok energii.

Tym można zastąpić cukier

Pomimo tego, że wielu z nas zdaje sobie sprawę z negatywnego wpływu jedzenia cukru na zdrowie, to często trudno rozstać się nam z jego słodkim smakiem. Na szczęście w sklepach można znaleźć coraz więcej zdrowszych zamienników popularnego białego cukru.

Czym zastąpić cukier?

  • Owoce – idealnie sprawdzą się do wypieków lub deserów. Choć są również bogate w sacharozę, to w odróżnieniu od niej mają jeszcze wiele składników odżywczych i witamin. Ciekawym rozwiązaniem są chociażby produkty dosładzane sokiem jabłkowym np. http://www.primavika.pl/ketchup-dla-dzieci-bio
  • Stewia – ta pochodząca z Ameryki Południowej roślina jest dużo słodsza od „klasycznego” cukru, ale mimo to jej indeks glikemiczny wynosi 0.
  • Ksylitol – pozyskuje się go z brzozy, ma niski indeks glikemiczny (7) oraz zdecydowanie mniej kalorii niż cukier. Obecnie jest jednym z najpopularniejszych zamienników cukru.
  • Melasa – ma wysoki indeks glikemiczny (nie zaleca się jej cukrzykom lub osobom chorującym na insulinooporność), ale zawiera sporo cennych składników np. magnez i żelazo. Ma formę gęstego syropu.

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy