autor: Artykuł sponsorowany, opublikowano: 02/03/2023
Osoby, które regularnie trenują, aby osiągnąć zamierzone przez siebie cele, powinny zwracać szczególną uwagę na swoją dietę. Jeżeli będzie ona właściwie zbilansowana, może poprawić wydolność organizmu, wspomóc odchudzanie czy budowanie masy mięśniowej, a więc jednym słowem, wesprzeć je w realizacji celu treningowego. Jak powinna wyglądać zbilansowana dieta podczas ćwiczeń? Podpowiadamy.
Dobór diety do celu treningowego
Dieta może pomóc nam w realizacji naszych celów treningowych. Dlatego tworząc swój jadłospis, należy zastanowić się, w jakim celu ćwiczymy. Jeżeli zależy nam na zrzuceniu zbędnych kilogramów, wówczas dieta powinna zapewniać nam odpowiedni deficyt kaloryczny. Jeśli jednak chcemy utrzymać obecną wagę, a zależy nam wyłącznie na poprawie kondycji, kaloryczność takiej diety powinna wynosić tyle, ile wynosi nasze CPM, czyli całkowita przemiana materii.
W sytuacji, kiedy chcemy zbudować mięśnie lub nieco przybrać na wadze, jej kaloryczność powinna być wyższa, niż wynosi nasze CPM. Obecnie nie musimy już samodzielnie układać jadłospisu, ponieważ możemy zamówić na przykład catering dietetyczny. Wrocław to tylko jedno z wielu miast, gdzie funkcjonują firmy oferujące dietę pudełkową.
Ważne składniki diety podczas treningów
Podczas treningów warto stosować dietę, w której uwzględnione są pokarmy bogate w węglowodory złożone o niskim indeksie IG, a więc wszelkie produkty pełnoziarniste, makarony gotowane al dente, warzywa, a także niektóre owoce. W przeciwieństwie do węglowodorów prostych to złożone podnoszą wytrzymałość organizmu, opóźniają uczucie zmęczenia, a także nie powodują dużego wahania insuliny i glukozy we krwi.
Osoby, które trenują, muszą zadbać również o odpowiednią podaż białka. Jak wiadomo, jest ono niezbędne przy odbudowie tkanek, wzroście i rozwoju mięśni, utrzymuje też prawidłowe pH płynów ustrojowych i jest nośnikiem wielu witamin i minerałów. Standardowo przyjmuje się, że dorosły człowiek powinien spożywać około 0,9 g białka na kilogram masy ciała. W przypadku sportowców jednak zapotrzebowanie na białko wzrasta do wartości od 1,2 do 2 g na kilogram masy ciała. Białko znajdziemy w rybach, jajach, mleku, a także mięsie.
W diecie stosowanej podczas treningów nie może zabraknąć również zdrowych tłuszczów. Powinny one pochodzić głównie z olei roślinnych, orzechów, pestek, tłustych ryb morskich czy z awokado. Bardzo istotne jest też odpowiednie nawodnienie. Kobiety powinny wypijać minimum 2 l wody dziennie, mężczyźni z kolei 2,5 l. Jeżeli jednak treningi są intensywne, należy zwiększyć ilość wypijanych płynów.
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco !
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie dodał komentarza
Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy