Zaloguj się:

lub  
 
 

Fasolka szparagowa z fetą i pomidorkami koktajlowymi

 

autor: Anna Zatwarnicka, opublikowano: 23/06/2022

Świeża fasolka szparagowa dostępna jest w sprzedaży od lipca do września, jednak lipcowe szparagówki są zdecydowanie najlepsze w smaku. Wszyscy miłośnicy pysznej szparagówki odliczają już czas do lipca :)

fasolka szparagowaSkładniki:

  • 100 g fety
  • 250 g zielonej lub żółtej fasolki szparagowej
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (dobrej jakości)
  • liście bazylii
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Odcinamy obie końcówki każdego strączka fasolki, dokładnie płuczemy. Przekładamy do dużego garnka, zalewamy ok 2,5 litrami zimnej wody z kranu, wsypujemy łyżkę soli i gotujemy. Żółtą fasolkę ok 10-13 min, a zieloną ok 13-18 min, od zagotowania wody. Pamiętaj aby nie przegotować fasolki, co jakiś czas wyjmij strączek i spróbuj czy jest już miękki tak jak lubisz. Po odcedzeniu fasolkę z powrotem wkładamy do garnka, dodajemy sól, pieprz i łyżkę oliwy z oliwek, mieszamy. Wymieszaną fasolkę wykładamy na talerz. Do drugiej łyżki oliwy z oliwek dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone na pół pomidorki, bazylię, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy delikatnie i wykładamy na fasolkę. Całość posypujemy pokruszona fetą.

Dodaj komentarz

Komentarze (88)

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy