Zaloguj się:

lub  
 
 

Makaronowe świderki z mielonym indykiem i pomidorami

 

autor: Katarzyna Żbikowska-Jusis, opublikowano: 01/04/2013

Odchudzona (bo drobiowa) wersja sosu bolońskiego. Stawiamy na dużą ilość przypraw ziołowych dla uzyskania wyraźnego smaku. Takie danie idealnie sprawdzi się jako potrawa regeneracyjna ponieważ zawiera wszystko, co potrzebne zmęczonym mięśniom - węglowodany, białko oraz sporo sodu i potasu. Danie sprawdzi się też jako główny posiłek na "pasta party" przed maratonem (w tej sytuacji dodaj do potrawy mniej mięsa żeby nie obciążać żołądka białkiem)

 fussili

Składniki (dla 4 osób):

  • Ćwierć kilo mielonego mięsa z indyka
  • Puszka pomidorów krojonych
  • Mała puszeczka koncentratu pomidorowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek (1-2 łyżki)
  • Przyprawa prowansalska (najlepiej z tzw. rolnictwa ekologicznego)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso wymieszaj z dużą ilością przyprawy prowansalskiej (garść), wyciśniętym czosnkiem oraz oliwą z oliwek. Przełóż je na patelnię i smaż na niewielkim ogniu aż przestanie być surowe. Dodaj pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Duś pod przykryciem przez kilkanascie minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Podawaj z makaronem świderki (sos dobrze się do nich przykleja) lub z innym makaronem.

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy