Zaloguj się:

lub  
BIEG FABRYKANTA
 
 

Mięso - wartości odżywcze

 

Mięso dostarcza wielu składników odżywczych - przede wszystkim pełnowartościowego białka zawierającego wszystkie aminokwasy. Mięso zawiera również witaminy A i D oraz z grupy B (między innymi witaminę B12, która nie występuje w pokarmach roślinnych, a która wspomaga metabolizm węglowodanów, białek i tłuszczów oraz uczestniczy w tworzeniu krwinek czerwonych, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy). 

Mięso mieści się na górze piramidy żywieniowej. Dietetycy zalecają by drób jeść najwyżej 3-4 razy w tygodniu, natomiast mięso czerwone tylko kilka razy w miesiącu ze względu na dużą zawartośc tłuszczów i cholesterolu. Mięso jest jednak bardzo potrzebne w diecie sportowca (choć zdarzają się sportowcy-wegetarianie, którzy rezygnują z białka zwierzęcego). Spożywanie wysokiej jakości produktów mięsnych przyspiesza regenerację po treningach. Warto wybierać mięso jak najchudsze i o dużej zawartości białka.

 

Zawartość białka w produktach mięsnych:

do 23% białka - piersi indyków i kurcząt (na te ostatnie trzeba jednak uważać gdyż często zawierają duże ilości hormonów oraz antybiotyków; warto kupować drób ze sprawdzonego źródła)

do 21% białka - chuda cielęcina, mięso królicze, konina

do 19% białka  - chuda wieprzowina i wołowina

ok. 12% białka - tłustsza wieprzowina

 

Zawartość tłuszczu w mięsie:

40-50% - tłusta wieprzowina

25-28% - baranina

30% - mięso kaczek i gęsi

16-26% - wołowina

7-12% - cielęcina

10% - mięso z piersi kurcząt i indyków

4,5-14%- konina, mięso królicze