autor: Anna Zatwarnicka, opublikowano: 21/11/2022
Wszyscy dobrze wiemy jak ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu są witaminy. Witaminy to substancje organiczne, których nasz organizm nie produkuje samodzielnie. Jesteśmy zmuszeni dostarczać ich sobie z zewnątrz. Reklamy w TV i prasie przekonują, że jedna tabletka jest w stanie zapewnić nam dzienne zapotrzebowanie na daną witaminę. Najlepiej jednak przyjmować je z pożywienia. Dla prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych niezbędne jest przyjmowanie witamin w odpowiednich ilościach. Poniższe zestawienie pomoże nam usystematyzować wiedzę na temat najważniejszych witamin, bez których nasz organizm nie będzie funkcjonował prawidłowo.
Witamina |
Dzienne zapotrzebowanie u os. dorosłej |
Źródło |
Uwagi |
C |
75 mg |
surowe owoce i warzywa, kapusta biała świeża lub kiszona, kapusta czerwona i włoska, brukselka, kalafior, papryka czerwona, pomidory, porzeczka, agrest, truskawki, maliny, jeżyny, jagody, żurawina, owoce cytrusowe, jabłka |
znika z warzyw i owoców w wyniku ich gotowania i długiego moczenia, szybko utlenia się z roślin dlatego warto podawać je jak najbardziej świeże |
B1 |
1,5 - 2 mg |
gruboziarniste produkty zbożowe, orzechy, rośliny strączkowe, ryby, drożdże, owoce i warzywa |
witaminę można przedawkować stosując leki bez przestrzegania ich dawek, objawy przedawkowania to uczucie lęku, bezsenność i silna reakcja alergiczna |
B2 |
1,5 - 2,5 mg |
nabiał, jaja, owoce i warzywa, produkty zbożowe |
niedobór witaminy powoduje pękanie skóry na opuszkach palców lub w kącikach ust |
B6 |
1,5 - 2 mg |
produkty zbożowe, drożdże, warzywa i owoce, rośliny strączkowe, mięso, nabiał |
nie jest zalecana w przebiegu choroby Parkinsona |
PP |
10 - 20 mg |
produkty zbożowe, śledzie, makrela, wieprzowina, marchew, ziemniaki, szpinak, jaja, jabłka, pomarańcze |
przedawkowanie powoduje zwiększenie oporności na insulinę, może prowadzić do wystąpienia cukrzycy insulinozależnej |
B12 |
ok. 5 mg |
mięso, jaja, kiełki, ryż, śledzie, nabiał, zielone warzywa, drożdże |
nie jest zalecana w dużych ilościach podczas ciąży i karmienia piersią |
A |
300 - 750 mg |
masło, śmietana, nabiał, żółty ser, marchew, dynia, szpinak, fasolka szparagowa, jarmuż, szczypior, koper, brzoskwinie, morele, mango |
nie jest zalecana w dużych ilościach podczas ciąży i karmienia piersią, występuje w dwóch postaciach: biologicznie czynnej - retinol i prowitaminy - karoten |
D |
5 - 8 mg |
mięso, żółtka jaj, śmietana, twaróg, ryby morskie |
latem nie ma potrzeby jej suplementowania ponieważ wytwarza się w skórze na skutek działania promieni słonecznych, zimą konieczne jest dostarczanie jej do organizmu w celu uniknięcia odwapnienia kości |
E |
ok. 12 mg |
oleje roślinne, kiełki zbóż, jaja, rośliny strączkowe, orzechy, warzywa kapustne |
nie poleca się zażywania witaminy w syntetycznej formie ponieważ może być rakotwórcza, niedobór może mieć wpływ na problemy z płodnością |
K |
ok. 1 mg |
zielone warzywa, kalafior, soja, marchew, przetwory mleczne, żółtka jajek |
nie rozpuszcza się w wodzie, dla lepszej przyswajalności dobrze jest komponować warzywa z niewielką ilością oleju |
Nie tylko witaminy odgrywają ważną rolę w naszym organizmie. Równie istotne dla prawidłowego rozwoju są mikro i makroelementy. Zachęcamy do śledzenia naszej strony internetowej, wkrótce pojawi się kompendium wiedzy na temat makro i mikro elementów.
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco !
Dodaj komentarz
Komentarze (1)
Napisany przez die Medikamente verkauft, 10/08/2023 10:10am (9 miesiące temu)
I've read several excellent stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting.
I surprise how much effort you put to make this kind
of magnificent informative website.
Nikt jeszcze nie dodał komentarza
Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy