autor: Iwona Ludwinek-Zarzeka, opublikowano: 20/06/2016
Dieta biegaczy różni się nieznacznie od diety osób mało aktywnych. Tym bardziej, że pracując, zajmując się domem i trenując, niewiele zostaje nam czasu na zdrowe gotowanie. Oto 7 produktów, po które warto sięgać każdego dnia z racji na ich wartości odżywcze i uniwersalność.
Warzywa strączkowe
Dlaczego właśnie one? Ponieważ mają mnóstwo składników odżywczych, takich jak żelazo, potas, fosfor, magnez, witaminy z grupy B. Są także świetnym źródłem białka i błonnika. Ich zaletą jest trwałość. Kupując opakowanie soczewicy lub ciecierzycy, możesz ją przechowywać bardzo długo i wyciągnąć w tzw. „kryzysowym” momencie.
Jak jeść warzywa strączkowe? Nadają się do każdej, warzywnej potrawy, zup, zmiksowane sprawdzają się również jako pasty do kanapek.
Nasiona chia
Produkt ten nie bez powodu został uznany za tzw. superżywność. Jego odżywcza wartość jest ogromna! Jest źródłem białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Posiada magnez, mangan, fosfor, wapń, cynk, potas, witaminy z grupy B. Ma również właściwości odchudzające z racji na ogromną zawartość błonnika.
Jak jeść nasiona chia? Dodawaj je do serków, twarożków, owsianki oraz warzywno-owocowych koktajli.
Szpinak lub jarmuż
Zielone warzywa to przede wszystkim źródło żelaza, którego tak bardzo potrzebujemy będąc aktywnymi. Ponadto zawierają błonnik, witaminy z grupy B, C, K oraz antyoksydanty.
Jak jeść szpinak i jarmuż? Najlepiej sprawdzają się w wersji surowej jako składnik warzywno-owocowych koktajli. Zielone liście można również poddusić na patelni, przyprawić i podawać z makaronem lub kaszą.
Płatki owsiane
Płatki owsiane są lekkostrawne i energetyczne. Stanowią świetne źródlo żelaza i wapnia oraz węglowodanów, dlatego świetnie sprawdzają się jako poranny, przedtreningowy posiłek. Można je podawać samodzielnie w formie owsianki lub jako dodatek do koktajli, jogurtów, serków wiejskich.
Banany
Biegacze uwielbiają banany. Dlaczego? Gdyż to idealna przekąska przed, w trakcie i po bieganiu. Są lekkostrawne, a przy tym stanowią źródło węglowodanów i potasu.
Kasze i makarony
Makaron może nie ma ogromnych właściwości odżywczych, ale jest on lekkostrawny i stanowi doskonałe źródło węglowodanów. Idealny na dzień przed długim wybieganiem lub szawodami.
Warto sięgać po makaron pełnoziarnisty, gdyż zawiera żelazo i błonnik.
Kasze natomiast to produkt niezwykle tani, a przy tym wspaniały pod kątem wartości odżywczych. Zawierają takie składniki jak żelazo, wapń, witaminy z grupy B, błonnik. Posiadają również węglowodany i pewną ilość białka. Wiele kasz idealnie sprawdzi się na słodko z bakaliami np. jęczmienna, orkiszowa, jaglana. Wspaniałe również jako jeden z głównych składników obiadu. Smakują zarówno z mięsem jak i z warzywami.
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco !
Dodaj komentarz
Komentarze (2)
Napisany przez Matcips, 05/02/2020 6:02pm (5 lata temu)
Kamagra Oral Jelly Oder Tabletten http://buyciallisonline.com/# - buy generic cialis No Prescription Amoxicillin <a href=http://buyciallisonline.com/#>Buy Cialis</a> Cialis 20 Le Prix
Napisany przez anka, 13/07/2016 9:07pm (9 lata temu)
Zgadzam się, ale ja na przykład nie przesadzam z dużą ilością błonnika ze względu na wdęcia, wolę wypić dicopeg przy zaparciach niż jeść na siłę błonnik
Nikt jeszcze nie dodał komentarza
Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy